dinsdag 17 november 2015

5 x minder moeten

Je komt thuis van je werk en je moet nog naar de winkel, je moet nog sporten, je moet nog wat huishoudelijke dingetjes doen en oh ja, je moet dat boek ook nog uitlezen want morgen moet die recensie online komen. Herkenbaar? Ik heb er alleszins vaak last van, van al dat moeten, ook buiten mijn werk om. Gelukkig heb ik ook een paar tips die mij altijd helpen om minder te moeten.

Omdenken
Moeten zit voor een groot deel tussen je oren! Door het woord "moeten" bewust te vervangen door "kunnen", "mogen", "willen" of "gaan", elimineer ik voor een deel het gevoel van verplichting dat ermee gepaard gaat. In mijn hoofd wordt mijn lijstje met moetjes zo al snel een pak korter. Op mijn zoektocht naar plaatjes voor bij dit artikel leverde de zoekterm "moeten" me trouwens allemaal foto's op van Moët & Chandon champagne - da's pas omdenken!

Maak een lijstje
Wat ook helpt is een lijstje maken met dingen die je de komende dag/week/maand allemaal "moet" doen, een to do-lijst dus. Maak nu een duidelijk onderscheid tussen dingen waarvan jij vindt dat je ze moet doen en dingen waarvan je ze zou doen omdat anderen dat van je verwachten. Bedenk daarna wat de gevolgen zijn als je deze dingen niet zou doen. Gebeuren er dan erge dingen of zijn de gevolgen eigenlijk verwaarloosbaar? Juist! Schrappen maar!

Geen zin is een goede reden
Begin dit jaar maakte ik één goed voornemen: minder/geen dingen doen tegen mijn zin. Het mag dan misschien egoïstisch klinken, maar ik vind ergens geen zin in hebben een goede reden om bepaalde dingen niet te doen. Een eerste stap in de goeie richting maakte ik al door in juni eindelijk van job te veranderen, maar vooral wat mijn blog betreft betekende dit voornemen een grote verandering. Een recensie-exemplaar dat me niet ligt? Daar bedank ik vriendelijk voor. Even geen zin in blogjes tikken? Er gaat echt niemand dood als het een keer een paar dagen stil is hier.

Geen tijd vinden maar tijd maken
Als je het echt heel moeilijk vindt om tijd te besteden aan dingen die je leuk vindt of die je ontspannen, plan ze dan bewust in in je agenda. Door sporten, een bad nemen, een boek lezen of knutselen in te plannen maak je er op voorhand al tijd voor vrij. Zo vermijd je dat je een hele dag als een kip zonder kop hebt rondgelopen, maar nog steeds geen tijd voor jezelf gehad hebt. Vooral voor sporten werkt deze manier bij mij heel goed. Ik ga niet wachten tot ik tijd vind om te gaan sporten, ik maak hier bewust tijd voor vrij, in mijn hoofd én in mijn agenda.

Leef je leven offline
Door onze eeuwige drang naar perfectie slagen we er soms gewoon niet in de boel de boel te laten. Perfectie is nog niet goed genoeg. We moeten altijd vrolijk, mooi, rijk en gelukkig zijn. De uiterlijke schijn die we met perfecte plaatjes op onze blogs en social media hooghouden helpt ook niet echt. Een dag offline leven kan dan echt wonderen doen. Zo geniet ik steeds vaker van een avondje offline met een goed boek of een film. Of wat dacht je van uiteten gaan zonder die smartphone op zak? Een Twitter-rel of een tenenkrommende discussie over (boek)bloggers gaat zo moeiteloos aan me voorbij. Fear of missing out wordt joy of missing out - en da's voor mij puur genieten.

Heb jij ook wel eens last van al dat moeten? Wat is jouw ultieme tip voor minder moeten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten