zondag 4 oktober 2015

10 x leestips op Werelddierendag

Vandaag is het Werelddierendag, hét moment om je huisdier extra in de watten te leggen. Heb je net als ik geen huisdier? Dan kun je dierendag ook vieren, met een boek waarin een dier de hoofdrol speelt bijvoorbeeld. Met jullie hulp heb ik een lijstje samengesteld met tien leuke boeken met en over dieren, sommige nagelnieuw, andere al (heel) wat ouder maar nog steeds populair.
Marley en ik - John Grogan
John en Jenny zijn jong en verliefd, en hoeven zich nergens zorgen over te maken. Dan nemen ze Marley in huis. Hun leven zou nooit meer hetzelfde zijn. Marley groeit al snel tot een niet te stoppen stoomwals van een labrador retriever. Hij stormt door hordeuren, steelt vrouwenlingerie en juwelen, en sloopt bijna alles waar hij zijn tanden in kan zetten. Hoewel hij vaak de boel op stelten zet, zijn zijn betuigingen van liefde en aanhankelijkheid grenzeloos. Marley deelt in de vreugde als ze zwanger zijn en als kreten van een meisje dat op straat wordt aangevallen de nacht doorsnijden, is hij er ook. Door alles heen blijkt hij een toonbeeld van standvastigheid, ook als het gezin aan het eind van zijn Latijn is. Marley leert hen dat geluk schuilt in de simpele dingen van het leven en in de pure kracht van onvoorwaardelijke liefde.

War Horse - Michael Morpurgo
Min of meer bij toeval is Joey, een schitterende jonge hengst op de boerderij van Alberts vader terechtgekomen. De hechte band tussen Albert en het paard wordt verbroken als het dier met de Engelse troepen naar Frankrijk gaat om zijn aandeel te leveren in de Eerste Wereldoorlog. Na verschrikkelijke oorlogservaringen worden in 1918 Joey en Albert herenigd.

Bob de straatkat - James Bowen
James, een drugsverslaafde straatmuzikant, vindt een gewonde kat in het trappenhuis van zijn flat. Hoewel hij nauwelijks voor zichzelf kan zorgen, neemt hij de rode kater mee naar de dierenarts en verzorgt hem tot hij weer op eigen poten kan staan. Maar Bob besluit te blijven en de twee worden onafscheidelijk. Bob volgt James overal, in de bus, in de metro, en als hij geen zin heeft om te lopen zit hij op James' schouder. Samen verdienen ze hun kostje op straat en worden al gauw beroemd. Zo kunnen ze allebei hun moeilijke verleden achter zich laten.

De Paardenfluisteraar - Nicholas Evans
Een enorme truck met oplegger rijdt door een besneeuwd landschap. Niet ver van de weg rijdt een meisje op haar paard door de maagdelijk witte heuvels. De sneeuw knispert onder de hoeven, maar hier en daar, ook bij de kruising waar de truck nadert, is het verraderlijk glad. In enkele fatale seconden wordt het leven van een gezin verwoest. Hoewel de 13-jarige Grace en haar paard Pilgrim ernstig gewond zijn, overleven ze het ongeluk. Annie, de moeder van Grace, gaat voor hen beiden op zoek naar heling en genezing. Haar odyssee brengt haar bij een bijzondere man: Tom Booker, de paardenfluisteraar. In de weken die volgen zullen de levens van alle betrokkenen voor altijd veranderen.

De Wand - Marlen Haushofer
Een vrouw staat op het punt een weekend door te brengen in de jachthut van haar nicht Luise, gelegen in een bergdal. Als Luise en haar echtgenoot na een avondje uit de volgende ochtend niet blijken te zijn thuisgekomen, gaat ze op onderzoek uit. Dan blijkt zich iets onverklaarbaars te hebben voorgedaan: het dal is door een glazen wand afgescheiden van de rest van de wereld.
In gezelschap van een hond, een koe en een kat gaat ze hard aan het werk om te overleven. Ze inventariseert de bestaande voorraden, zoekt naar een plek voor een aardappelakker, struint het bos af op zoek naar eetbare planten, ze jaagt. En ze vervreemdt van zichzelf; om niet gek te worden en grip te houden op de tijd schrijft ze.


Seabiscuit - Laura Hillenbrand
Tegen de achtergrond van de desastreuze jaren dertig speelt het verhaal over het legendarische paard Seabiscuit. Een half verwaarloosd kreupel dier, waar niemand enige verwachtingen van heeft, bloeit onder het oog van de hele wereld op tot een kampioen. 

Zwaar verliefd/verguld/beproefd - Chantal van Gastel
In de driedelige Zwaar-serie volgen we de lotgevallen van Isa, een jonge dierenarts die worstelt met haar werk, haar gewicht en de liefde. Als ze op een dag een labrador moet redden van een chocoladevergiftiging wordt ze hals over kop verliefd op Ruben, de knappe eigenaar van het beestje.

De kat van de Dalai Lama - David Michie
Muizenmonster, Sneeuwleeuw, de kat van de Dalai Lama heeft vele namen. Als uitgehongerd jong zwerfkatje komt ze terecht in de huishouding van Zijne Heiligheid. Vol belangstelling luistert ze naar zijn raadgevingen. Maar ze geniet ook van heerlijke hapjes - en wordt zo dik dat ze niet meer kan traplopen. Ze heeft een oogje op een naburige kater, maar weet niet hoe ze hem moet strikken. Ze is jaloers als er plotseling een hond in huis opduikt en krijgt het te kwaad als haar vertrouwde omgeving overhoop wordt gehaald. Met behulp van de levenslessen van de Dalai Lama slaat ze zich door alle moeilijkheden heen. Met sprankelende humor en een vleugje ondeugd vertelt de kat ons haar verhaal en leert ons meteen de basisbeginselen van het boeddhisme.

Storm, het paard van een dollar - Lauren St. John
Casey Blue woont in een grauwe torenflat in een Londense buitenwijk. Ze doet vrijwilligerswerk bij de plaatselijke manege, maar het is haar ultieme droom om de Badminton Horse Trials te winnen, het grootste paardrijevenement ter wereld. Als ze een zwaar verwaarloosd paard redt van het slachthuis, raakt ze ervan overtuigd dat ze die onmogelijke droom waar kan maken. Haar vaders criminele achtergrond dreigt echter roet in het eten te gooien. En voor een jongen met ogen om in te verdrinken heeft ze al helemaal geen tijd!

Dolfijnenkind - Patrick Lagrou
Wanneer Martijn tijdens een schooluitstap naar het dolfinarium zonder aanleiding in het water springt en met de dolfijnen mee zwemt, weet hij niet wat hem overkomt. Hij was er zelfs van overtuigd dat hij niet kon zwemmen! Zijn moeder beseft dat het hoog tijd is om Martijn wat meer te vertellen over zaken uit het verleden die zijn gedrag verklaren. Samen reizen ze af naar Bahama's om de waarheid te achterhalen. Zo begint de Dolfijnenkind-serie van Patrick Lagrou. Het eerste deel verscheen meer dan twintig jaar geleden maar zijn boeken worden nog steeds door jong en oud gelezen en herlezen.


Heb jij nog andere favorieten? Deel ze dan zeker bij de reacties!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten