woensdag 28 oktober 2015

RECENSIE | Portret van een vrouw - Jojo Moyes

Terwijl de Eerste Wereldoorlog Frankrijk verscheurt en haar grote liefde Édouard vecht aan het front, is Sophie de steun en toeverlaat van haar familie. Wanneer in 1916 de Duitsers hun intrek nemen in het familiehotel dat Sophie runt met haar zus, raakt de Kommandant gefascineerd door Sophie en door het schilderij dat Édouard van haar maakte vóór de oorlog. Maar de aandacht van een Kommandant zet Sophie's leven en reputatie op het spel...

Bijna een eeuw later krijgt Liv een schilderij van haar man David, vlak voor zijn plotselinge dood. Het betekent alles voor haar, want dit portret van een jonge vrouw is een herinnering aan hun gelukkige, korte samenzijn. Maar dan komt de donkere en door passie verscheurde geschiedenis van het schilderij aan het licht, en opeens dreigt Liv opnieuw alles kwijt te raken...


Het is al lang geen geheim meer dat ik grote fan ben van Jojo Moyes. Iedere keer weer slaagt ze erin om me te laten verdrinken in haar verhalen. Wanneer ik begin te lezen, ben ik een paar dagen in een andere wereld. In De laatste liefdesbrief nam ze me mee naar de jaren zestig, met Portret van een vrouw vertoefde ik een paar dagen lang in het Frankrijk van tijdens de Eerste Wereldoorlog.

In het eerste deel van het boek speelt de Franse Sophie de hoofdrol. Zo goed en zo kwaad als het kan probeert ze samen met haar zus Hélène het hotel van haar familie te runnen en hun kinderen groot te brengen tijdens de Eerste Wereldoorlog, terwijl zowel haar man als haar schoonbroer vechten aan het front. Vanaf het begin werd ik overrompeld door Sophies persoonlijkheid. Ze wordt neergezet als een sterke, onafhankelijke, ietwat mysterieuze vrouw en ik geloofde het hele plaatje. De overgang naar het tweede deel, waarin Liz op het voorplan treedt, zorgde dan ook even voor een steek van teleurstelling. Maar al snel ging ik ook van Liz houden, hoewel ze totaal anders is dan Sophie. Stukje bij beetje lopen de levens van deze twee vrouwen die elkaar nooit ontmoet hebben in elkaar over, een opzet waar de schrijfster naar goede gewoonte met vlag en wimpel in slaagt.

Hoewel een aantal elementen best voorspelbaar zijn, vooral in het verhaal van Liz, wist Moyes me toch een paar keer op het verkeerde been te zetten. Zo blijft het lot van Sophie tot bijna helemaal op het einde een raadsel. Maar zelfs als ik van in het begin de afloop had kunnen voorspellen, dan zou ik nog doorgelezen hebben, al was het maar omdat ik zo hou van Moyes' schrijfstijl, de emoties die tussen de regels doorsijpelen.

Met haar schitterende, levensechte personages, hartverwarmende verhaallijnen en fantastische schrijfstijl wist Jojo Moyes me ook met Portret van een vrouw weer helemaal in te pakken!


Portret van een vrouw
Oorspronkelijke titel: The girl you left behind (Vertaling door Anna Livestro)
Jojo Moyes
Aantal pagina's: 432
ISBN 9789026137587
Uitgeverij De Fontein (september 2015)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten