maandag 17 augustus 2015

RECENSIE | De Honden - Allan Stratton

Cameron Weaver is al jaren met zijn moeder op de vlucht is voor zijn gewelddadige vader. Iedere keer als zijn moeder denkt dat hij hen gevonden heeft, vertrekken ze halsoverkop naar een nieuwe bestemming. Op de boerderij waar ze dit keer gaan wonen ontdekt hij enge kindertekeningen die zijn fantasie op hol laten slaan. En met die oude buurman is ook iets niet helemaal pluis. Hij begint dingen te zien en te horen die er niet zijn. Zou hij gek zijn? Of is het niet zijn verbeelding en gebeurt alles echt?


Een enge cover en een mysterieuze flaptekst, meer was er niet nodig om me te overhalen De Honden te lezen. Vanaf de eerste bladzijde wist ik dat ik de juiste keuze gemaakt had en dat dit boek me een paar spannende leesuurtjes zou bezorgen.

Cameron heeft amper herinneringen aan zijn vader, zijn moeder is overbezorgd, hij wordt gepest op school en tot overmaat van ramp lijkt iedereen te denken dat hij gek is omdat hij vaak in zichzelf praat. Een beetje een zonderlinge jongen dus, maar ik hou wel van een antiheld/underdog als hoofdpersonage en ik kreeg al snel een band met Cameron.

Het verhaal op zich is lekker spannend, maar het bezorgde me zeker geen slapeloze nachten. Toch wou ik graag weten wat er zich nu eigenlijk al die jaren geleden op de boerderij in Wolf Hollow had afgespeeld. Het uiteindelijke hoogtepunt laat echter lang op zich wachten en viel een beetje magertjes uit in vergelijking met mijn verwachtingen.

Strattons taalgebruik is prettig maar heel simpel, waardoor het boek me ook geschikt lijkt voor een jongere doelgroep dan waarvoor het bedoeld is. Desondanks slaagt hij er met simpele bewoordingen toch in een macabere sfeer te schetsen en serieuze onderwerpen (pesten, huishoudelijk geweld, angst- en paniekaanvallen) aan te kaarten. Iets wat niet iedere jeugdauteur gegeven is.

Iedere keer als ik een boek als De Honden lees, dan krijg ik weer een beetje heimwee naar mijn kindertijd. Bestonden dit soort boeken toen ook al maar! Gelukkig kan ik ook als zelfverklaarde volwassene nog genieten van een fantastisch jeugdboek!


De Honden
Oorspronkelijke titel: The Dogs (Vertaling door Annelies Jorna)
Allan Stratton
Aantal pagina's: 304
ISBN 9789025758806
Uitgeverij Gottmer (januari 2015)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten