woensdag 29 juli 2015

RECENSIE | Voorbij de duisternis - Sandra Berg

Cressie Denié denkt dat ze de vreselijke gebeurtenissen uit haar jeugd achter zich heeft gelaten. Gebeurtenissen die haar en Luke samenbrachten op haar vijftiende, om hen kort daarop weer genadeloos uit elkaar te trekken. Jarenlang houdt ze zichzelf voor dat alles tot een ver verleden behoort, tot ze hartkloppingen en dromen krijgt. Dromen over Luke en over toen. Als ze het vervallen huis binnenloopt, komt ook die allerlaatste herinnering naar boven.

Aangespoord door haar dromen brengt Cressie voor het eerst in jaren een bezoek aan het vervallen huis waar haar eerste vriendje Luke woonde. Daar haalt ze herinneringen op aan hun tijd samen en heeft ze nog één laatste gesprek met hem om alles af te sluiten. Het eerste deel van het boek is daardoor eigenlijk één lange monoloog, maar saai is dat allerminst. 

Hoewel Cressie een moeilijk te doorgronden vrouw is, sluit je haar makkelijk in je hart en haar emoties worden voor een deel de jouwe, wat bij mij zorgde voor heel wat kippenvelmomenten. De auteur gunt je een kijkje in het hoofd van een getraumatiseerd hoofdpersonage en samen met haar kom je langzaam maar zeker te weten welk drama er zich in het vervallen huis heeft afgespeeld. Luke en Cressie zouden samen weglopen van huis de dag dat zij zestien werd, maar waarom is dit uiteindelijk nooit gebeurd? Is wat ze zich denkt te herinneren ook echt gebeurd of heeft ze dit achteraf onbewust verzonnen?

Jarenlang wist Cressie de waarheid te verdringen, maar wanneer deze onverwachts bovenkomt, blijkt ze schokkender en pijnlijker te zijn dan ze ooit voor mogelijk had gehouden. Eens ze zich alles herinnert, onderneemt ze actie om voor eens voor altijd komaf te maken met haar verleden en vanaf dan komt er echt vaart in het verhaal. 

Met onverwachte plottwists houdt Sandra Berg je aandacht vast en haar toegankelijke, vlotte stijl zorgt ervoor dat dit emotionele verhaal toch niet zwaar op de hand is. Voorbij de duisternis is een intense roman, een vat vol emoties, met een adembenemend en ontroerend einde.


Voorbij de duisternis
Sandra Berg
Aantal pagina's: 256
ISBN 9789401904537
Uitgeverij Zomer & Keuning (juli 2015)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten