dinsdag 14 juli 2015

RECENSIE | Disclaimer - Renée Knight

Catherine Ravenscroft is een succesvolle documentairemaakster die gelukkig samenwoont met haar man Robert. Als ze pas verhuisd zijn, duikt er in haar huis plots een boek op dat ze niet herkent. Ze kan zich niet herinneren het ooit gekocht of gekregen te hebben, maar De perfecte vreemdeling jaagt haar de stuipen op het lijf, want ZIJ speelt de bedenkelijke hoofdrol in dit akelige verhaal. De onbekende schrijver van dit mysterieuze boek herinnert haar aan een groot geheim dat ze het liefst mee had genomen in haar graf. Een geheim dat maar één andere persoon kende en die persoon is al jaren dood.


Toen dit boek in de bus viel, kon ik bijna niet wachten om er in te beginnen. Niet alleen ziet het er prachtig uit - de achterflap klapt om het boek heen zodat je het binnenwerk eigenlijk niet ziet zitten - ook de omschrijving is zo veelbelovend; het kan bijna niet anders of dit boek bezorgt je kippenvel. Of toch niet?

Het begint in ieder geval goed. De spanning zit er direct in en onmiddellijk werd ik meegesleurd in het leven van Catherine Ravenscroft en dat van de persoon die haar de stuipen op het lijf jaagt. Renée Knight creëert geloofwaardige, intrigerende personages en haar timing wat perspectiefwissels betreft, is onberispelijk.

Het opzet en de toon van het verhaal deden me heel sterk denken aan de boeken van S.J. Watson, met dat verschil dat Watson de psychologische spanning wel vol weet te houden tot het einde. In Disclaimer zakt de spanningsboog halverwege in om pas helemaal naar het einde toe weer omhoog te krabbelen. En hoewel dat einde indrukwekkend en onverwacht is, vind ik ook dat de schrijfster er zich nét iets te gemakkelijk van af maakt door voor dit einde te kiezen. Het verhaal is netjes afgerond, maar voldoening gaf de ontknoping me niet.

Het concept van Disclaimer is prachtig en veelbelovend, de uitwerking vond ik iets minder. Het is zeker een slim opgezette psychologische thriller, maar hij bezorgde me jammer genoeg niet het kippenvel dat ik verwacht had. 


Disclaimer
Oorspronkelijke titel: Disclaimer (Vertaling door Marion Drolsbach)
Renée Knight
Aantal pagina's: 304
ISBN 9789026329456
Uitgeverij Ambo|Anthos (juni 2015)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

1 opmerking:

  1. Ik zie dit boek steeds als ik naar het station loop, want daar hangen van die grote posters. Ik lees normaal niet echt thrillers, maar deze leek me wel wat. Jammer dat het niet helemaal aan je verwachtingen voldeed!

    BeantwoordenVerwijderen