zondag 26 juli 2015

Het grote luisterboekexperiment


Al langer wou ik graag een keertje een luisterboek proberen. Ik zag me nog niet zo snel met een luisterboek in de zetel zitten, maar het leek me wel fijn om een boek te kunnen "lezen" terwijl je andere dingen doet. Op weg van en naar het werk in de auto lekker een boek beluisteren bijvoorbeeld. Toch was ik een beetje huiverachtig. Zou ik me wel kunnen concentreren op het verkeer? Zou ik om de haverklap boetes in de bus vinden omdat ik tijdens een spannende passage het gaspedaal te diep had ingeduwd? Ook mijn vriend vond het niet zo'n veilig plan; een luisterboek in combinatie met mijn snelle afleidbaarheid in het verkeer. En dus liet ik de luisterboeken in de bib lange tijd voor wat ze waren.

Tot ik half juni begon op mijn nieuwe werkplek. [Ja, ik heb een nieuwe job! En na zes jaar ga ik eindelijk weer met plezier werken, ik kan niet gelukkiger zijn!] In tegenstelling tot vroeger doe ik nu 38 uur per week computerwerk en 's avonds breng ik ook steevast nog een paar uurtjes door achter mijn laptop. Om mijn ogen wat te laten rusten leek een luisterboek me dan wel weer een goed alternatief. Op zoek naar mijn allereerste luisterboek trok ik vol goede moed naar de bib.

De collectie was niet echt uitgebreid en bevatte zo op het eerste zicht vooral boeken die je onder de noemer "klassiekers" zou kunnen indelen. Ergens tussen de beduimelde Roald Dahls en Agatha Christies vond ik De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween van Jonas Jonasson, voorgelezen door Jan Donkers. Dit boek stond al een hele tijd op mijn leeslijstje en de keuze was dan ook snel gemaakt. Ik nam ook nog negen papieren boeken mee naar huis, die ik waarschijnlijk weer allemaal ongelezen zal moeten terugbrengen wegens tijdsgebrek, maar dat is dan weer voer voor een andere blogpost.

Hoewel ik vastbesloten was om het boek om veiligheidsredenen niet te beluisteren in de auto, bleef het daar die avond op één of andere manier toch liggen. En dus kon ik bijna niet anders dan de ochtend nadien op weg naar mijn werk een eerste test doen, een testrit zeg maar. Zou een luisterboek me bevallen?

Mijn grote angst dat ik zou afgeleid worden van het verkeer, bleek tot nu toe - hout vasthouden - onterecht. Het is eerder andersom. Als het druk wordt op de weg, mis ik wel eens een deel van het verhaal. Dat overkomt me met een leesboek ook af en toe als iemand tegen me praat of als de tv aanstaat bijvoorbeeld. Gelukkig kan ik dan wel snel even een pagina herlezen of terugbladeren, dat is net iets moeilijker met een cd'tje.

Essentieel voor een geslaagd luisterboek is - naast een goed verhaal natuurlijk - een voorlezer met een aangename stem. Hij of zij hoeft niet als een kleuterjuf voor ieder personage een ander stemmetje ten berde te brengen, maar een aangepaste intonatie en een aangenaam stemtimbre zijn altijd welkom. Gelukkig zat dat met Jan Donkers wel snor. Het voorleestempo is iets trager dan mijn eigen leestempo, dat was in het begin even wennen.

Afhankelijk van je leestempo duurt het dus waarschijnlijk wel langer voor het boek "uit" is, maar daartegenover staat dan weer dat je ook kunt luisteren als je geen tijd hebt om te lezen. Tijdens het strijken, in de auto, maar ook in bed bijvoorbeeld. Lezen in bed is niet aan mij besteed, maar nog even luisteren gaat me goed af. Daarom lijkt het me wel fijner om een digitaal luisterboek op je smartphone/tablet te hebben in plaats van een cd. Dat kan trouwens perfect met de gratis LuisterBieb-app, die ik op dit moment ook aan het testen ben.

Het is een heel andere ervaring dan zelf lezen, maar alles bij elkaar vind ik een luisterboek een heel fijn alternatief voor een papieren exemplaar. Luister jij wel eens naar een boek? Zo ja, beviel het je? Of lees je toch liever zelf?


7 opmerkingen:

 1. Je brengt me wel aan het twijfelen of dit toch niet wat is! Ik heb weleens een luisterboek geprobeerd toen ik ziek op de bank lag, maar toen viel ik steeds in slaap of mijn gedachten dwaalden af. Maar met die app kan je het wel makkelijk eens proberen, dus wie weet doe ik dat nog wel een keer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb het ook wel gedaan, maar ik lees toch liever op mijn eigen tempo...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op z'n tijd vind ik het heerlijk om voorgelezen te worden. Begin dit jaar lag ik weken ziek op bed en heb ik zelfs tijdelijk een Storytel-abonnement genomen. Super handig: je kunt luisteren op je smartphone (en gemakkelijk pauzeren, bookmarken, stukje teruggaan et cetera).
  Een toegevoegde waarde vind ik wel als de auteur zelf voorleest. Adriaan van Dis vind ik een goede voorlezer, maar aan Anna Enquists stem kon ik niet wennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat moet ik ook zeker nog een keer proberen. Bij Jonas Jonasson zou ik daar niet veel van begrepen hebben, maar Saskia Noort of zo lijkt me het proberen waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zeker doen! In de app zitten vnl. oudere boeken waar geen auteursrecht meer op zit. Ik luister nu Heksenkind van Monica Furlong, nostalgie :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat vond ik ook het meeste wennen, dat tempo. Zeker als je zelf een snelle lezer bent, is het verschil groot.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja die viel mij ook al op! Verder niet veel wat me trekt, eerlijk gezegd...

  BeantwoordenVerwijderen