zondag 14 juni 2015

RECENSIE | Koude rivier - Michael Koryta

Het begint met een mooie vrouw en een uitdaging. Alyssa Bradford vraagt filmmaker Eric Shaw om een documentaire te maken over haar schoonvader, Campbell Bradford, een hoogbejaarde miljonair met een mysterieus verleden. Eric neemt de opdracht aan, ook al is er maar weinig informatie voorhanden: alleen de naam van Bradfords afgelegen geboortestadje en een antiek flesje met water dat hij zijn hele leven al bij zich draagt. Eric reist af naar West Baden, ooit beroemd om zijn geneeskrachtige bronnen en het exclusieve hotel dat recentelijk in zijn oude glorie is hersteld. Al snel na zijn aankomst krijgt Eric last van angstaanjagende visioenen, die steeds intenser en realistischer worden naarmate hij meer te weten komt over de geschiedenis van het hotel. Het gevoel bekruipt hem dat er iets kwaadaardigs loert onder het gerestaureerde oppervlak. Iets dat zich niet laat tegenhouden door de grens tussen leven en dood...


Koude rivier is het tweede boek dat ik las van Michael Koryta, na Zij die mij dood wensen. Bij dat laatste boek werd ik ongenadig meegesleurd in het verhaal, in Koude rivier heeft het allemaal wat meer tijd nodig om op gang te komen. 

Eigenlijk gebeurt er de eerste tweehonderd bladzijden niet zoveel. En dat is ook helemaal geen probleem, want de personages en de sfeerschepping zijn echt heel sterk. Het verhaal ademt de broeierige, onheilspellende sfeer van een op til zijnde zomerstorm. Die beklemmende sfeer zet zich door in het hele boek en bezorgde me regelmatig kippenvel. Ik zat op het puntje van mijn stoel en kon alleen maar blijven lezen.

Koryta combineert een tot de verbeelding sprekende locatie met een bovennatuurlijk en mysterieus verhaal; een meesterlijke zet! Na Koude Rivier weet ik het zeker, Michael Koryta is één van mijn favoriete thrillerauteurs én ik heb er een bestemming bij voor op mijn bucket list!


Koude Rivier
Oorspronkelijke titel: So cold that River (Vertaling door Fanneke Cnossen)
Michael Koryta
Aantal pagina's: 397
ISBN 9789022558157
Uitgeverij Boekerij (2011)

3 opmerkingen:

  1. Ik heb nog steeds niets van deze auteur gelezen, maar hoop daar ooit verandering in te brengen. Momenteel ben ik 'De poppenspeler' van James Carol aan het lezen - dus stilletjes aan komen er wel weer wat meer thrillers aan bod. Is het vreemd dat mijn ogen last krijgen van naar die cover te kijken?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat lijkt me ook een heel spannend boek! En het klopt hoor, de cover schemert nogal als je er te lang naar kijkt. En op de foto nog meer dan in het echt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat klinkt dit goed! Deze auteur ken ik nog niet, ik ga er snel eens iets van opzoeken. Wat een bijzondere cover ook! Ik word er een beetje duizelig van haha.

    BeantwoordenVerwijderen