woensdag 24 juni 2015

RECENSIE | Franse zonden - Paul Jacobs

Als zijn nichtje Thomas Breens smeekt om de zelfmoord van haar man te onderzoeken, leidt zijn speurtocht hem regelrecht naar de Armagnac, in het zinderende, dunbevolkte zuidwesten van Frankrijk. Samen met Kristien, zijn nieuwe vriendin, stuit hij er op duistere familievetes en lang verborgen geheimen, van in de meest eenvoudige boerderij tot in Auch, in het statige paleis van de aartsbisschop zelf. Als even later ook een beroemde charmezanger onverwacht een eind aan zijn leven maakt, begint Thomas door de bomen het bos te zien. Maar dan wordt ook zijn eigen leven en dat van Kristien bedreigd...


Net zoals in zijn andere misdaadromans is de hoofdrol in Franse zonden weggelegd voor Thomas Breens. Ellen Rademaekers, zijn partner in crime uit o.a. Dood van een egoïst, is niet meer in beeld, maar dat laat Thomas niet aan zijn hart komen. In zijn nieuwe vriendin Kristien denkt hij de ware liefde gevonden te hebben en ook met haar belandt hij in een hachelijk avontuur.

Hoewel het ondertussen meer dan twee jaar geleden is dat ik Dood van een egoïst las, kwamen Jacobs' schrijfstijl en personages me aangenaam vertrouwd voor. Thomas Breens is een charmante man met gevoel voor humor en, voor zover ik het kan inschatten, een goede smaak wat vrouwen betreft. Kristien lijkt me het type vrouw waar ik het goed mee zou kunnen vinden; niet op haar mondje gevallen en pretentieloos.

De plot is ook dit keer zorgvuldig geconstrueerd en de spanning blijft erin tot helemaal op het einde. Ik had het raden naar de ware toedracht van alle gebeurtenissen, maar uiteindelijk worden alle losse eindjes zorgvuldig afgewerkt. De Engelse en Franse quotes die me vorige keer nog wat irriteerden, waren nog steeds aanwezig, maar tot mijn vreugde minder frequent. Gelukkig zijn de spitsvondige dialogen en de zwarte humor die me zo bevielen onveranderd gebleven.

Met Franse zonden levert Paul Jacobs weer een boeiende, sfeervolle misdaadroman af die spannend blijft tot het einde. Ik kijk al uit naar een volgende Thomas Breens-boek!


Franse zonden
Paul Jacobs
Aantal pagina's: 288
ISBN 9789089243720
Uitgeverij Houtekiet (mei 2015)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten