zondag 28 juni 2015

RECENSIE | De koffer van mevrouw Sinclair - Louise Walters

Roberta verzamelt brieven en kaarten die ze in tweedehands boeken vindt. Wanneer ze van haar vader wat spullen krijgt van haar oma Dorothy, treft ze daartussen een brief aan van de opa die ze nooit heeft gekend, gedateerd na zijn vermoede dood. Geïntrigeerd door de datum en de inhoud van de brief gaat Roberta op zoek naar de waarheid.

Dorothy bleek ongelukkig getrouwd met Albert, die als soldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog ging vechten aan het front. Na een vliegtuigcrash achter haar huis, ontmoette ze Jan Pietrykowski en even durfde ze weer te hopen op geluk. Maar het lot had iets anders voor hen in petto. Weldra moest ze zo’n groot geheim verbergen, dat de naweeën ervan haar kleindochter vele jaren later zullen raken.
De laatste bladzijde van dit boek sloeg ik een paar weken geleden al om, maar tot nu toe wist ik niet zo goed wat ik erover wilde vertellen. Eigenlijk zou ik heel enthousiast moeten zijn, want het is een oorlogsroman en daar ben ik doorgaans grote fan van. Ik las het op één dag uit, genoot er eigenlijk wel van en pinkte zelfs een traantje weg, maar helaas kon De koffer van mevrouw Sinclair me niet helemaal overtuigen.

Waar Dorothy's levensverhaal beklijvend is en benieuwd maakt naar meer, blijft Roberta's deel van het verhaal heel erg op de vlakte. De plotwendingen in het heden deden me ook meermaals de wenkbrauwen fronsen. [Een boekhandelaar die opeens heel rijk en van adel blijkt te zijn?!] De toegevoegde waarde van haar personage is me dan ook niet helemaal duidelijk. Volgens mij had Louise Walters er beter aan gedaan zich enkel te focussen op Dorothy, zonder er zo krampachtig een verhaal uit het heden aan vast te willen knopen.

Dat terzijde is De koffer van mevrouw Sinclair aangenaam gezelschap voor een (zondag)middag. Walters' schrijfstijl is sober, maar vlot en hier en daar komt er een prachtige, poëtische zin naar voren. Ook de sfeerschepping is - vooral in het verleden - erg geslaagd.

De schoonheidsfoutjes daargelaten is De koffer van mevrouw Sinclair dus best een geslaagd debuut. En ook al was ik niet helemaal enthousiast, als er in de nabije toekomst een nieuw boek van deze schrijfster verschijnt, zou ik het er waarschijnlijk nog een keer op wagen.


De koffer van mevrouw Sinclair
Oorspronkelijke titel: Mrs. Sinclair's Suitcase (Vertaling door Erica Feberwee)
Louise Walters
Aantal pagina's: 320
ISBN 9789022960592
Uitgeverij A.W. Bruna (september 2014)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten