woensdag 10 juni 2015

Onderwerpen om te zoenen


Wat boeken betreft ben ik echt heel voorspelbaar. Als ik een boek zie liggen over één van mijn favoriete onderwerpen, dan wordt het gewoon onweerstaanbaar. Heb jij dat ook?

Wapengekletter & mannen in uniform

Oorlogsromans zijn na al die jaren nog steeds favoriet ten huize Boekboetiek. De Eerste en Tweede Wereldoorlog, maar ook de oorlog in Vietnam of Irak, you name it, als er militairen en/of wapens in voorkomen ben ik verkocht. Er hoeft in heel het boek geen schot gelost te worden, een knap hoofdpersonage in uniform is dikwijls al voldoende.

Mijn favorieten: Als je het licht niet kunt zien van Anthony Doerr, Home Front van Kristin Hannah, Post voor mevrouw Bromley van Stefan Brijs en Allemaal willen we de hemel van Els Beerten.


Geneeskunde en psychiatrie

Als ik een boek zie dat zich afspeelt in een ziekenhuis is mijn interesse gewekt. Nog interessanter wordt het als het boek in kwestie een thriller is die zich afspeelt in een verlaten psychiatrische instelling. Ik doe dan wel een paar nachten geen oog dicht, maar dat neem ik dan voor lief. Ook non-fictie over geneeskunde en aanverwanten doen het goed bij mij. Dat noemen ze beroepsmisvorming, denk ik.

Mijn favorieten: Drie dokters van Gretel van den Broeck, De schaduw van de Mol van Bob Van Laerhoven, Het Gesticht van Madeleine Roux en Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest van Joachim Meyerhoff.


Boeken

Een boek over boeken, de ultieme droom van iedere boekenwurm. Of het hoofdpersonage nu een boekenwinkel uitbaat of een zeldzaam/bijzonder/mysterieus boek ontdekt en daardoor in de problemen komt, het maakt niet uit. Ik hou van de sfeer die oude boekhandels oproepen en voel me steevast verbonden met de boekenwurm die de hoofdrol speelt.

Mijn favorieten: Libri di Luca van Mikkel Birkegaard, De boeken van Carlos Ruiz Zafon over het Kerkhof der Vergeten Boeken, De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar van Gabrielle Zevin en De Bloemenjaren van Erica James.


Verboden en onmogelijke liefdes

Net zoals bij films heb ik ook wat boeken betreft een zwak voor (schijnbaar) onmogelijke of verboden liefdes. Ik vind het heerlijk om mee te leven met de wanhopig verliefde personages die langs alle kanten tegengewerkt worden, alleen maar om te zien dat echte liefde altijd overwint.

Mijn favorieten: Het verhaal van Mooi Meisje van Rachel Simon, Zomerlicht van Luanne Rice, Voor jou van Jojo Moyes en Kom naar huis van Julie Kibler.


Sterke vrouwen

Ik zou mezelf niet echt een feministe noemen, maar ik hou van vrouwelijke pioniers die mannen laten zien wat ze waard zijn. Er hoeft maar "De eerste vrouw ooit die..." op de omslag te staan en ik ben verkocht! Maar ook onbekende en/of fictieve sterke vrouwen hebben bij mij altijd een streepje voor.

Mijn favorieten: De stand van de sterren van Amy Brill, Luchtmeisjes van Ingrid van der Chijs, Markante vrouwen in de geneeskunst van Michel Deruyttere en De twaalf stammen van Hattie van Ayana Mathis


Wat zijn jouw favoriete onderwerpen om over te lezen?

2 opmerkingen:

  1. Patricia Catsburg16 juni 2015 om 14:32

    Wat leuk om te lezen wat voor jouw de onderwerpen zijn en waarom

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Verboden en onmogelijke liefdes en psychologische thrillers zijn ook mijn favoriet! De boeken waar je over spreekt, ken ik niet. Misschien moet ik die toch maar eens opzoeken.

    BeantwoordenVerwijderen