zondag 24 mei 2015

RECENSIE | Ooit - Miriam Guensberg

Na de dood van zijn grootmoeder vindt Ben Salomon in haar kluis een envelop die het dramatische levensverhaal bevat van de hem onbekende Ewa Kosinsky. Zij heeft in 1944/’45 gevangengezeten in het vrouwenstrafkamp Oberlangen. Hoe pijnlijk de ervaringen van deze jong gestorven Poolse vrouw ook waren, ze is altijd blijven hopen op een betere wereld. Haar onthullingen raken Ben diep. Het contrast met zijn veilige leven als hedendaagse, westerse journalist had niet groter kunnen zijn. Gaandeweg besluit hij dan ook het roer drastisch om te gooien…Een familiegeheim uit de Tweede Wereldoorlog dat komt bovendrijven, het is en blijft een dankbaar onderwerp voor een boek. Zo ook in Ooit, de nieuwste roman van Miriam Guensberg.

Als Ben Salomon in de kluis van zijn ouders Poolse brieven ontdekt van een zekere Ewa Kosinsky, wordt hij geraakt door de woorden van de jonge vrouw die hij nooit gekend heeft. Hij gaat het leven van zijn grootmoeder en moeder opeens in een heel ander daglicht bekijken en tegelijk openen de lotgevallen van zijn eigen familie in de oorlog zijn ogen voor het leed van vluchtelingen nu. 

Ik mocht het familiegeheim dan misschien al ontrafeld hebben vóór het hoofdpersonage, het deed helemaal geen afbreuk aan de schoonheid van dit verhaal. Miriam Guensberg spiegelt het heden aan het verleden en doet dat op een aangrijpende en treffende manier. 

Ooit mag dan een historische roman zijn, hij is tegelijk heel actueel. Het lot van Ewa zeventig jaar geleden is het hartverscheurende lot van talloze vluchtelingen die tegenwoordig Europa proberen te bereiken op zoek naar een beter leven. De auteur geeft met dit verhaal niet alleen gestalte aan het verleden, ze geeft ook een stem aan alle mensen die op de vlucht zijn. 


Ooit
Miriam Guensberg
Aantal pagina's: 192
ISBN 9789491567858
Uitgeverij De Kring (april 2015)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten