maandag 13 april 2015

RECENSIE | Het raadsel van alles wat leeft - Jan Paul Schutten & Floor Rieder

Jan Paul Schutten deelt in dit boek met ons zijn kennis over het wonder van het leven en de evolutie. Wat is 'leven' precies, hoe is het ontstaan, hoe planten levende dingen zich voort en waarom gaat alles wat leeft ooit dood? Wat heeft Jos Grootjes uit Driel gemeen met een haai? Of met de bacteriën in zijn sokken? Dat zijn slechts enkele van de grote vragen waar Jan Paul Schutten een helder antwoord op geeft.


Als ik meer te weten wil komen over een moeilijk onderwerp, grijp ik vaak naar kinder- of jeugdboeken. Daar staat meestal heel begrijpelijk de essentie in uitgelegd, zonder poespas of eindeloze details. Een goed voorbeeld van zo'n boek is het veelbekroonde Het raadsel van alles wat leeft. De Gouden Griffel, het Gouden Penseel en de Gouden Tulp zijn maar enkele prijzen die dit prachtige boek in de wacht heeft gesleept en ik begrijp nu ik het gelezen heb helemaal waarom.

Op een bevattelijke manier doet Jan Paul Schutten het verhaal van de evolutie uit de doeken. Droge, wetenschappelijke informatie vormt hij om tot een vrolijk en interessant verhaal. Hoe ontstond het universum? Wat zijn genen? Wat was het succesvolste dier uit het verleden? Hoe oud is het heelal? Allemaal vragen waarop de auteur op een speelse manier een antwoord tracht te geven. In een hoofdstukje over creationisme geeft hij grootmoedig toe dat ook de wetenschap niet overal een antwoord op heeft. Zo geeft hij de (jonge) lezer de kans om een eigen mening te vormen rond het ontstaan van het leven en de schepping.

De cartoonachtige tekeningen van Floor Rieder vormen de perfecte aanvulling op de tekst. Ze fleuren het geheel op en zorgen voor een humoristische noot in dit verder ook prachtig vormgegeven boek. De linnen kaft en het goud op de snee maken het tot een pareltje voor in je boekenkast. Even interessant als mooi dus, dit boek!


Het raadsel van alles wat leeft
Jan Paul Schutten met illustraties van Floor Rieder
Aantal pagina's: 160
ISBN 9789025753467
Uitgeverij Gottmer (2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten