woensdag 4 februari 2015

RECENSIE | Wat niemand weet - Karen Dierickx


Augustus 1914. Nadat de zoon des huizes haar aangerand heeft, vlucht Rosalie samen met Princesse terug naar haar familie. Eens daar aangekomen blijkt dat ze niet meer welkom is. Ze hoort niet meer thuis in het gezin dat ze een tijdje geleden verliet en ze slaagt er niet in haar oude leven weer op te nemen. Als ze een aanbieding krijgt om gezelschapsdame te worden van notarisweduwe Alixe, lijkt het tij eindelijk weer te keren. Ze heeft het naar haar zin bij Alixe en de oorlog gaat grotendeels aan hen voorbij. Tot Bérénice plots op het toneel verschijnt. Bérénice, die werkt als dokter, roept de hulp in van Rosalie en betrekt haar zo bijna ongemerkt bij het ondergronds verzet. Tot overmaat van ramp duikt op dat moment Friedrich terug op. Hij wordt samen met zijn overste bij hen ingekwartierd en brengt het gevaar voor Rosalie wel heel dichtbij.


In Wat niemand weet gaat Rosalie verder waar ze eindigde in De mooiste zomer van mijn leven. (Dit vervolg is perfect los te lezen, maar volgens mij heb je meer aan dit boek als je het eerste deel ook gelezen hebt.) Vanuit de gevangenis en wachtend op haar executie, vertelt Rosalie hoe het haar vergaan is nadat ze aangerand werd door Victor en wegvluchtte naar haar eigen dorp. Door van in het begin haar dood aan te kondigen, krijgt het verhaal iets beklemmends, alsof een triest einde onafwendbaar is.

Waar Rosalie in De mooiste zomer van mijn leven nog een naïef meisje was, is ze nu uitgegroeid tot een zelfbewuste jonge vrouw. Ze maakt heel bewust keuzes die de rest van haar leven zullen beïnvloeden. Zo raakt ze betrokken in het verzet en gaat ze opnieuw een relatie aan met Friedrich - keuzes die uiteindelijk tot haar terdoodveroordeling zullen leiden.

Ongemerkt krijg je heel wat informatie over het dagelijks leven van de gewone burger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Er worden heel wat aspecten van de Grote Oorlog belicht die in andere boeken maar weinig aandacht krijgen. Ook vind ik het altijd leuk om zelf historische verbanden te kunnen leggen. Zo zou de Virginie die Rosalie ontmoet in Gent wel eens goed Virginie Loveling kunnen zijn. 

Meer nog dan in De mooiste zomer van haar leven wist Karen Dierickx me met haar sfeervolle psychologische portret van Rosalie te ontroeren en te verrassen. Met beeldend, bijna poëtisch taalgebruik blaast ze haar personages leven in. Rosalie werd een paar dagen lang mijn beste vriendin en al die tijd kon ik alleen maar vurig hopen dat alles goed zou komen met haar.


Wat niemand weet
Karen Dierickx
Aantal pagina's: 321
ISBN 9789044820638
Uitgeverij Clavis (november 2013)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

3 opmerkingen:

  1. Lijkt me een mooi boek! Maar eerst het eerste deel maar lezen, dan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is handiger inderdaad. Maar het eerste deel telt nog geen 200 pagina's, dus daar ben je snel door.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lijkt me heel mooi en interessant! Rosalie kan misschien ook een verwijzing zijn naar Rosalie Loveling (zus van)?

    BeantwoordenVerwijderen