zondag 26 oktober 2014

RECENSIE | Memento Mori - Jolka de Jong

Memento Mori - Jolka

In de nacht van 8 op 9 oktober 2007 overleed ex-advocaat Bram Zeegers onder verdachte omstandigheden in zijn woning aan de Lairessestraat in Amsterdam. Omdat hij een week voor zijn dood had getuigd tegen Willem Holleeder en bovendien bevriend was met de in 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra, werd er al snel over een verband gespeculeerd. Onderzoek door de Amsterdamse politie en het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag leidde tot de conclusie dat Zeegers was overleden aan een overdosis MDMA in combinatie met alcohol. De politie en het NFI concludeerden dat het hier een tragisch ongeluk betrof.

Deze zaak hield in die tijd de media wekenlang bezig en ook Jolka kon het verhaal niet meer uit haar hoofd zetten. Ze volgde alle berichtgeving op de voet. Uiteindelijk begon ze de zaak te reconstrueren en ging feiten opzoeken. Dat alles leidde uiteindelijk naar één gedachte: wat als het nu allemaal...


Op basis van de cover zou ik dit boek nooit uitgekozen hebben, de flaptekst daarentegen kon wel mijn aandacht trekken. In België is de zaak Holleeder wel eens in het nieuws geweest, maar de details ervan waren mij niet bekend. Gelukkig geeft cultuurhistoricus Jacob Slavenburg aan het begin van het boek een beknopte samenvatting van de gebeurtenissen. Dat en een beetje opzoekwerk zorgden ervoor dat ik goed ingelicht aan Memento Mori kon beginnen.

In tegenstelling tot wat ik eerst dacht, is Memento Mori geen reconstructie van de feiten van die bewuste avond in oktober 2007. Jolka de Jong heeft haar fantasie de vrije loop gelaten en rond de feiten haar eigen web van fictie gesponnen. Ik hou ervan als de grens tussen feiten en fictie vervaagt, en dat is exact wat er gebeurt in Memento Mori.

Ondanks dat het boek maar een dikke 200 pagina's telt, is het verhaal goed opgebouwd en zitten er heel wat onverwachte wendingen in. Ook de personages zijn verbazend goed uitgewerkt, al vond ik het soms lastig om uit te maken wie elk fictief personage in het echt moest voorstellen.

Jolka heeft een aangename, vlotte schrijfstijl. Het verhaallijnen zijn mysterieus en intrigerend en de perspectiefwissels maken het geheel extra boeiend. Sprongen in de tijd zorgen voor afwisseling en worden duidelijk aangegeven door een verandering van lettertype.

Met Memento Mori heb je niet alleen een veelbelovend debuut in handen, je krijgt bovenal een intrigerend verhaal dat zomaar zou kunnen doorgaan voor de waarheid, maar dat niet is.

«««½

Memento Mori
Jolka de Jong
Aantal pagina's: 225
ISBN 9789081954341
Uitgeverij LetterRijn (oktober 2014)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten