donderdag 28 augustus 2014

RECENSIE | Zwijgplicht - Helen Vreeswijk

Zwijgplicht

Als Arjan voor school enkele weken stage moet lopen in verzorgingstehuis De Waterlelie ziet hij dit in eerste instantie helemaal niet zitten. Toch sluit hij al snel vriendschap met mevrouw Drenth, een bejaarde dame met een crimineel verleden. Zij gelooft heilig dat er iemand onder het personeel is die de oudjes één voor één wil uitschakelen. Samen met Joke gaat Arjan op onderzoek uit. Hij komt al snel tot heel verrassende ontdekkingen!

Helen Vreeswijk schrijft misdaadromans voor jongeren die altijd over een actueel thema gaan, zo ook Zwijgplicht. Een rusthuis is niet echt een gebruikelijke setting voor Young Adult-/jeugdboeken en dat maakte het boek voor mij net zo aantrekkelijk.

De auteur weet je steeds weer op het verkeerde been te zetten en de verrassende wendingen volgen elkaar in sneltempo op. De schrijfstijl is verder heel makkelijk leesbaar en eenvoudig waardoor je door het boek raast. Ik heb het zelf op één avond uitgelezen. 

Het verhaal van Arjans stage in De Waterlelie en de gebeurtenissen daar, wordt afgewisseld met flashback en herinneringen van mevrouw Drenth aan haar vroegere leven. De verschillende verhaallijnen lopen naadloos in elkaar over en komen uiteindelijk heel mooi samen in een verrassend einde. 

Zwijgplicht is een spannend, meeslepend YA-verhaal dat heel vlot leest en dat mede door de ongebruikelijke setting een breed lezerspubliek zal aanspreken. 

Score:
««««

Zwijgplicht
Helen Vreeswijk
Aantal pagina's: 400
ISBN 9789022328026
Uitgeverij Manteau (2012)

4 opmerkingen: