zaterdag 3 mei 2014

RECENSIE | Kameraden - Felix Römer


Tussen 1942 en 1945 werden zo'n 4000 Duitse soldaten krijgsgevangen gehouden in Fort Hunt vlakbij Washington. Wat ze niet wisten, was dat ze op grote schaal werden afgeluisterd door de Amerikaanse inlichtingendienst. In hun cel, waar ze dachten vrij te kunnen spreken met elkaar, gaven ze dingen prijs die ze tijdens hun verhoor angstvallig geheim wilden houden. Niet alleen militaire informatie, maar ook hun persoonlijke opvattingen over het nationaalsocialisme en Hitler of over de oorlog zelf. Ongecensureerde informatie, in tegenstelling tot memoires en dagboeken.

De documenten van deze grootschalige operatie werden pas onlangs vrij gegeven. Felix Römer trok een aantal opvallende conclusies wat betreft de mentaliteit van de Wehrmachtsoldaten na het doornemen van de tienduizenden verslagen. 

Römer werkt in tien hoofdstukken (of stappen zoals hij het zelf noemt) naar een conclusie over de mentaliteit van de Duitse soldaten. Na een boeiende inleiding over de achtergrond van het project in Fort Hunt gaat hij dieper in op thema's als ideologie, kameraadschap en oorlogsmisdaden en de mate waarin deze thema's leefden bij de soldaten. In het laatste hoofdstuk zet hij op een bevattelijke manier zijn conclusies uiteen. Ieder hoofdstuk is perfect los van de andere te lezen. Zo hoef je niet het hele boek van voren naar achteren uit te lezen, maar kan je de onderwerpen eruit pikken die je het meest interesseren.

Wat ik miste in het boek was een fotokatern. De enige illustraties in Kameraden zijn een aantal mug shots van Duitse soldaten die in Fort Hunt krijgsgevangen zaten. Foto's vind ik bij dit soort historische boeken altijd heel belangrijk. Het geeft een beter beeld van wat anders moeilijk voor te stellen is. 

Dit boek mag dan erg theoretisch zijn, de auteur weet het wel allemaal boeiend te brengen. Felix Römer verkondigt niet zomaar zijn eigen mening, hij betrekt de lezer bij het vormen van besluiten en weet deze ook te nuanceren. 

Kameraden niet alleen een ontluisterend boek over het Derde Rijk en zijn soldaten, maar ook over de menselijke psychologie. 

Score:
«««½

Kameraden - De Wehrmacht van binnenuit
Oorspronkelijke titel: Kameraden - Die Wehrmacht von innen (Vertaling door Marcel Misset)
Felix Römer
Aantal pagina's: 480
ISBN 9789045023410
Uitgeverij Atlas Contact (april 2014)

Met dank aan uitgeverij Atlas Contact voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten