zondag 25 mei 2014

RECENSIE | Het midden van nergens - Yvonne Deinert


Het midden van nergens

De vijftienjarige Pascalle, Pasca voor de vrienden, voelt zich niet goed in haar vel. Een tijdje geleden verloor ze haar lieve oma, thuis heeft ze het gevoel dat ze alleen maar goed is om op haar jongere broertje te passen en te helpen in het huishouden en ook haar beste vriendin Donja wordt door haar ouders niet zo hoog ingeschat. Donja is namelijk gothic, een wereld die Pascalle ook heel erg aantrekt. Zo kleedt ze zich iedere morgen stiekem om bij Donja thuis, om dan als gothic naar school te kunnen gaan. Op een gothic-feestje ontmoet ze Ard, een knappe, oudere jongen die haar ook wel ziet zitten. Hij wil haar zelfs voor zijn lens halen als gothic-model. Maar dan krijgt Pasca ruzie met Donja en lijkt ze nergens nog zichzelf te kunnen zijn. Ze loopt weg van huis en komt zo bij Geertje terecht, een oudere dame die een antiekwinkeltje uitbaat en zelf lange tijd haar ware aard voor de wereld verborgen gehouden heeft.

Yvonne Deinert is er met dit boek heel goed in geslaagd de leef- en denkwereld van pubers geloofwaardig weer te geven. Pasca is op zoek naar haar eigen identiteit, zet zich af tegen iedere vorm van ouderlijk gezag en voelt zich door de hele wereld misbegrepen. Ik denk dat iedereen, puber of al iets ouder, zich wel kan herkennen in deze gevoelens. 

Het midden van nergens is een dun boekje en door de korte, vlotte zinnen heel makkelijk te lezen. Daardoor is dit boek volgens mij ook heel geschikt voor lezers die jonger zijn dan de YA-doelgroep. Het lijkt me ook een ideaal boek om te lezen in klasverband bijvoorbeeld.

Een leuk extraatje bij dit boek is de Spotify-playlist die erbij hoort. Bij ieder hoofdstuk horen drie nummers die de sfeer van het hoofdstuk goed weergeven. Ik dacht eerst dat het alleen gothic-muziek zou zijn, maar die vrees was ongegrond. De bijhorende muziek is niet alleen erg toepasselijk, maar vooral gevarieerd! 

Het midden van het nergens is het geslaagde YA-debuut van Yvonne Deinert, een mooi geschreven, herkenbaar verhaal voor alle jonge lezers én alle lezers die ooit jong geweest zijn.

««««½

Het midden van nergens
Yvonne Deinert
ISBN 9789491875021
Uitgeverij LetterRijn (mei 2014)


Met dank aan uitgeverij LetterRijn voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten