woensdag 9 april 2014

RECENSIE | Luchtmeisjes - Ingrid van der Chijs


In de jaren '30 was KLM de eerste Europese luchtvaartmaatschappij die naar Amerikaans voorbeeld stewardessen of "luchtmeisjes" inzette. Hilda Bongertman en Trix Terwindt waren bij de eerste meisjes die zich in dit nieuwe beroep stortten. Ze genieten van hun spannende leven als stewardess tot de oorlog uitbreekt. In de oorlog kiezen ze allebei een totaal verschillende kant. Trix sluit zich aan bij het verzet en wordt uiteindelijk één van de Engelandvaarders, Hilda wordt al voor de oorlog lid van de NSB.

Toch verheerlijkt of veroordeelt Ingrid van der Chijs de dames niet. Ze toont feilloos aan dat mensen vaak door omstandigheden bepaalde keuzes maken en dat niet alles zwart-wit is. Vooral de keuzes die Hilda en Trix na de oorlog maken zijn hier erg typerend voor.

Qua opzet deed dit boek me een beetje denken aan De Vergelding van Jan Brokken, maar ik vond van der Chijs' schrijfstijl vele malen boeiender. Leuke anekdotes, citaten, een boeiende fotokatern en historische feiten vullen elkaar perfect aan. Die combinatie zorgde ervoor dat ik het boek praktisch in één ruk uitlas. 

Luchtmeisjes is een waargebeurd verhaal dat leest als een roman. Een aanrader voor iedereen die zich interesseert in oorlogsgeschiedenis, luchtvaart én onafhankelijke, sterke dames!

Score:
««««

Luchtmeisjes
Ingrid van der Chijs
Aantal pagina's: 352
ISBN: 9789038894348
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar (2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten