zaterdag 5 april 2014

RECENSIE | Leven! met een manisch depressieve stoornis - Yvon Schouten


Op haar achttiende maakt Yvet een aantal gebeurtenissen mee die een diepe indruk op haar nalaten en die ze niet kan verwerken. Ze te kampen met een depressie en als ze 23 is belandt ze voor de eerste keer in de psychiatrie. Ze heeft last van "aanvallen", maar de echte diagnose, manisch depressieve stoornis, laat nog tien jaar op zich wachten. 

Yvon Schouten schreef met Leven! haar eigen woelige levensverhaal neer in romanvorm. Hier en daar zijn ook zelfgeschreven gedichten opgenomen. Eerlijk en open doet ze haar verhaal. Ze vertelt over haar ervaringen met de psychiatrie, maar ook hoe ze haar kinderen probeert op te voeden met een manisch depressieve stoornis. Waar Yvon eerst het gevoel had dat ze haar manisch depressieve stoornis was, vindt ze nu dat ze ermee gezegend is. 

Yvon schreef dit boek niet met de bedoeling een bestseller uit te geven. Maar je merkt dat ze haar hart en ziel in dit boek heeft gestoken. De schrijfstijl is een beetje chaotisch en dat was in het begin wel wennen. Aan de andere kant zorgen de korte, flitsende zinnen er voor dat je door het boek heen raast. 

Ik vind het heel knap dat Yvon haar ervaringen in dit boek heeft gegoten. Het vraagt veel moed om jezelf om deze manier bloot te geven aan de wereld. Ik begrijp na het lezen van dit boek beter wat het betekent om deze stoornis te hebben en ik denk dat mensen die lijden aan een manisch depressieve/bipolaire stoornis en hun omgeving veel aan dit boek zullen hebben.

Score:
«««

Leven! met een manisch depressieve stoornis
Yvon Schouten
Aantal pagina's: 242
ISBN 9789402201024
Uitgeverij Boekscout (augustus 2013)


Met dank aan Yvon voor het recensie-exemplaar!

3 opmerkingen: