maandag 3 februari 2014

Sneak preview: recensies in februari

De GrensDe onwetendeMaanlichtIllusie

In de hoop dat februari een betere leesmaand voor me wordt dan januari, heb ik alvast een aantal boeken op een rijtje gezet waarvan je deze maand een recensie mag verwachten!

De Grens - Riikka Pulkkinen
Anja Aropalo, een 53-jarige literatuurprofessor, heeft haar aan Alzheimer lijdende man een belofte gedaan: ze zal hem helpen met sterven als hij zich niets meer herinnert. Tegelijkertijd geeft haar zestienjarige nichtje Mari zich vol jeugdig vuur over aan haar verliefdheid voor haar leraar Fins, die haar gevoelens verrassend genoeg beantwoordt. Tijdens hun onconventionele relatie vervagen de grenzen tussen goed en fout. Pulkkinens scherpzinnige roman beschrijft menselijke tragedies die subtiel met elkaar vervlochten zijn en nog lang blijven nazinderen.

De Onwetende - Lisa Jackson
In haar dromen ziet ze haar zoontje Noah: een lieve tweejarige met opgerolde spijkerbroek en een rood t-shirt. Maar de gruwelijke werkelijkheid is dat hij twee jaar geleden spoorloos verdween, zijn lichaam werd nooit gevonden. Ava, verwoest door het verlies van Noah, kan zich de details van Noahs verdwijning niet herinneren en wordt geplaagd door vreselijke nachtmerries en visioenen. Ze wantrouwt haar familie en psychiater. Ava denkt dat zij meer weten dan ze zeggen. In het geheim bezoekt ze een hypnotiseur in een poging haar geheugen te activeren. Ava zet door tot ze antwoorden vindt op haar vragen, maar de waarheid is erger dan ze had kunnen vermoeden. En de prijs die ze betaalt is hoger dan ze ooit had gedacht.

Maanlicht - Hella S. Haasse
In de laatste jaren van haar leven sprak Hella S. Haasse regelmatig over verhalen die ze had geschreven maar die ze niet meer kon vinden. Ze zocht er vergeefs naar in laden en kasten. Pas na haar overlijden op 29 september 2011 werden die verhalen in haar nalatenschap gevonden. Het zijn prachtig geschreven, typische Haasse-vertellingen, vol duistere, geheimzinnige gebeurtenissen en onverklaarbare verschijningen.

Illusie - Andrew Mayne
Een magische thriller: Een tienermeisje kruipt negen maanden na haar dood, onaangetast door de tijd, uit haar graf. Een levenloze engel valt ongeschonden uit de lucht midden op Times Square in New York. Deze en andere onverklaarbare moorden zijn het werk van een seriemoordenaar die al gauw bekend komt te staan als de Tovenaar. De mooie Jessica Blackwood gaf haar carriere als illusionist op na een traumatische gebeurtenis en slijt nu haar dagen als FBI-agent achter haar bureau. Daar komt verandering in als er zulke bizarre moorden worden gepleegd dat er iets bovennatuurlijks in het spel lijkt te zijn. Jessica is, als telg uit een oud illusionistengeslacht, de enige die deze seriemoordenaar lijkt te kunnen stoppen. Maar lukt het Jessica de moordenaar te ontmaskeren voordat zij zelf het doelwit van zijn kunsten wordt?


Naast deze vier boeken en de drie dichtbundels die ik lees tijdens de Po√ęzieweek, heb ik ook nog een lading bibliotheekboeken in huis gehaald afgelopen weekend met o.a. De Smaak van Venijn van Alan Bradley, Vliegen zonder vleugels van Gerda van Erkel en Buskruit en Kaneel van Eli Brown. Ik weet niet of ik aan al deze boeken toe ga komen, maar ik ga mijn uiterste best doen om ze niet allemaal ongelezen terug te moeten brengen begin maart! 


Welke boeken liggen er op jouw leesstapel voor de komende maand?

8 opmerkingen:

 1. Ben benieuwd naar de recensies! Ik wil het tweede en derde deel van de millennium trilogie eindelijk eens lezen en natuurlijk miss verstand die deze maand uitkomt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heb jij je artikel al vroeg op de dag gepubliceerd! Leuke boeken weer. Ik ben vooral nieuwsgierig geworden naar De grens en Illusie. Ik wacht je recensies af!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik plan artikels altijd automatisch in om 6u, voor de vroege vogels. Niet dat ik iedere morgen zo vroeg al achter de computer zit hoor :-)

   Verwijderen
 3. Leuk zo'n vooruitblik! Mij trekt Haasse het meeste van deze boeken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat lijkt mij inderdaad ook een boek dat bij jou leessmaak past!

   Verwijderen
 4. leuke boeken heb je om te lezen veel plezier

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Doe je 9 februari a.s. mee met de twitterleesclub @LeesTweeps? Voor die datum staat het boek De Grens gepland.

  BeantwoordenVerwijderen