woensdag 5 februari 2014

RECENSIE | Maanlicht - Hella S. Haasse

In de laatste jaren van haar leven sprak Hella S. Haasse regelmatig over verhalen die ze had geschreven maar die ze niet meer kon vinden. Ze zocht er vergeefs naar in laden en kasten. Pas na haar overlijden op 29 september 2011 werden die verhalen in haar nalatenschap gevonden. Het zijn prachtig geschreven, typische Haasse-vertellingen, vol duistere, geheimzinnige gebeurtenissen en onverklaarbare verschijningen.
Hella S. Haasse is één van mijn favoriete auteurs. Niet al haar boeken vond ik even goed, aan Heren van de Thee bijvoorbeeld vond ik geen doorkomen aan, maar het gros van de boeken die ik las, vond ik helemaal geweldig. (Fenrir zal altijd mijn favoriet Haasse-boek blijven.)

In de laatste jaren van haar leven sprak Hella Haasse vaak over verhalen die ze niet meer kon terugvinden. Na haar dood in 2011 werden een aantal van deze veronderstelde verdwenen verhalen teruggevonden en gebundeld in Maanlicht. En geef toe, je zou deze bundel toch alleen al lezen voor de spooky cover?

Maanlicht is een verhalenbundel in die magisch-realistische stijl die zo eigen is aan Hella Haasse. Ergens doet haar stijl me altijd een beetje denken aan die van Carlos Ruis Zafon, of eerder andersom eigenlijk. De grens tusssen droom en werkelijkheid vervaagt, niet alleen voor het hoofdpersonage, maar ook voor de lezer. Het zijn stuk voor stuk spannende verhalen die je leest en herleest in de hoop weer iets nieuws te ontdekken, iets dat je de laatste keer over het hoofd zag. Want Haasse lost niet veel. Wat er echt gaande is, laat ze onbenoemd tot je fantasie helemaal op hol slaat.

Voor lezers die vertrouwd zijn met het werk van Hella Haasse is het postuum uitgegeven Maanlicht een mooie aanvulling die herkenning zal oproepen aan eerdere boeken, voor lezers die nog nooit iets van haar hebben gelezen is het een prettige kennismaking.

Score:
««««

Maanlicht
Hella S. Haasse
Aantal pagina's: 140
ISBN 9789021442419
Uitgeverij Querido (2012)

3 opmerkingen:

  1. Ik heb dit boek al jaren in mijn kast staan, maar kom er maar niet aan toe. Ik word nu toch wel nieuwsgierig. Hella Haasse is een van mijn favoriete schrijvers en ik heb veel van haar gelezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ken het werk van Haasse een beetje, haar Indische boeken vond ik zo goed! Misschien is deze verhalenbundel een goede kennismaking met ander werk van deze bijzondere schrijfster!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie kaft en het klinkt als een goed boek! In tegenstelling tot jou ben ik alleen niet echt een Haasse fan.

    BeantwoordenVerwijderen