maandag 9 december 2013

RECENSIE | De stand van de sterren - Amy Brill

De vierentwintigjarige Hannah Price woont al haar hele leven in de hechte Quakergemeenschap op Nantucket, aan de kust van New England. Er wordt geleefd volgens strenge regels: eenvoud en matigheid staan voorop en van vrouwen wordt verwacht dat ze trouwen en kinderen krijgen. Maar Hannah heeft ambitieuzere plannen: ze heeft een passie voor sterrenkunde en is vastbesloten een nieuwe komeet te ontdekken om zo de belangrijkste internationale prijs voor astronomie te winnen. In het atelier van haar vader, een befaamd horlogemaker, ontmoet ze Isaac, een jonge, donkere walvisvaarder, die net als zij meer uit het leven wil halen dan hem wordt toebedacht. Maar wanneer hun gedeelde interesse in de sterren uitgroeit tot een verboden liefde, komt Hannahs aanzien binnen de gemeenschap in het geding. Haar overtuigingen over werk en liefde worden zwaar op de proef gesteld, wat de koers van haar leven voorgoed verandert.
De sfeerschepping van dit boek is echt magnifiek, je wordt helemaal meegenomen naar Hannah's Quakergemeenschap in Nantucket van de negentiende eeuw. Ook de personages komen helemaal tot leven eens je in het verhaal zit. Hannah is een voor haar tijd ongekend zelfstandige en eigenzinnige vrouw die ik als lezer alleen maar kon bewonderen. Ze trekt zich niks aan van wat de mensen van haar denken en sociale conventies doen haar helemaal niets.

Ik moet zeggen dat ik vooral heb genoten van de romantische kant van het verhaal. De ongrijpbare spanning die er hangt tussen Hannah en Isaac is gewoon om bij weg te dromen. De periode waarin Isaac uit Hannah's leven verdwijnt en ze furore maakt als astronome vond ik minder interessant en had ik liever overgeslagen. Lezers met meer wetenschappelijke interesse vinden dit deel van het verhaal misschien boeiender.

Met De stand van de sterren heeft Amy Brill een leerrijk en romantisch boek geschreven dat je wegvoert naar een andere wereld, een verhaal over een sterke, onafhankelijke en vooral intelligente vrouw die haar tijd ver vooruit was. Als je meer informatie wilt over het Nantucket van Hannah of over de historische achtergrond van het boek, breng dan zeker een bezoekje aan de site van Amy Brill!

De stand van de sterren wordt in Amerika aanbevolen door niemand minder dan Oprah Winfrey. De boeken die zij aanbeveelt in haar Book Club zijn voorbestemd om bestsellers te worden. (Zoek je nog leestips neem hier dan eens een kijkje!)

Score:
««««


De stand van de sterren
Oorspronkelijke titel: The movement of stars (Vertaling door Paul de Bruijn)
Amy Brill
Aantal pagina's: 383
ISBN 9789047204299
Uitgeverij Artemis & Co (oktober 2013)

Met dank aan uitgeverij Artemis & Co voor het recensie-exemplaar.

3 opmerkingen:

  1. Mooie recensie, Annelies ! Ik had er nog niet van gehoord :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hmm klinkt niet echt als iets wat ikzelf snel zou uitzoeken, maar je review is goed!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zou graag meer historische romans lezen, want dat doe ik echt te weinig. Dit klinkt als een erg mooi boek en misschien moet ik het binnenkort maar eens gaan lezen. :)

    BeantwoordenVerwijderen