zondag 3 november 2013

RECENSIE | Elf dagen - Lea Carpenter

Elf dagen
Na de aanslagen van 11 september besluit Jason om niet te gaan studeren, maar zijn land te dienen. Hij schrijft zich in bij de zwaarste militaire opleiding: die van de US Navy SEAL's. Jason blijkt een getalenteerd soldaat en een sterke, sympathieke leider te zijn. Hij houdt zijn moeder Sara door middel van brieven op de hoogte. In deze briefwisseling wordt ook een beeld geschetst van Jasons vader, die in het leven van zijn zoon grotendeels afwezig is geweest. En dan gebeurt waar zijn moeder al die tijd zo bang voor is geweest: Jason wordt na een geheime missie vermist.

Elf dagen, zolang duurt het voordat Sara haar zoon Jason, een US Navy SEAL die vermist is geraakt tijdens een geheime missie, weer thuis krijgt. In deze elf dagen overpeinst ze haar leven en dat van haar zoon die ze helemaal alleen heeft opgevoed, Jasons vader schittert namelijk zijn hele leven al door afwezigheid. Naast Sara's verhaal krijg je ook Jasons versie van de feiten. Jason is een gevoelige, intelligente jongen die bewust zijn studies aan de universiteit aan de kant zet om zijn leven te riskeren voor iets waar hij in gelooft. Je krijgt als lezer een kijkje in de harde wereld van de SEAL's, van hun opleiding tot de missies die ze ondernemen. Ik vond het heel intrigerend om ook de gedachten en gevoelens van Jason als militair te lezen, niet enkel die van iemand aan het thuisfront, al waren die voor mij het meest herkenbaar. Ik herkende de manier waarop mijn schoonmoeder en mijn vriend met elkaar omgaan bijvoorbeeld.

Dit boek gaat niet over het al dan niet gerechtvaardigd zijn van de oorlog(en) die Amerika voert of in het verleden gevoerd heeft. Het gaat niet om voors of tegens. Het gaat over de liefde van een moeder voor haar zoon die er met volle overtuiging voor gekozen heeft om zich in te zetten voor zijn vaderland, wat de risico's ook zijn. Het boek gaat niet over de politieke kant van een oorlog, maar over de menselijke, emotionele kant, over de impact die een oorlog heeft op iedereen die er mee te maken heeft.

Lea Carpenter heeft met Elf dagen een aangrijpend en realistisch boek geschreven over de band tussen moeder en zoon in tijden van oorlog. Ze heeft zoveel emotie en symboliek in dit verhaal weten te leggen dat ik na het lezen verbluft en met een natte zakdoek in mijn hand achterbleef.

Score:
«««««


Elf dagen
Oorspronkelijke titel: Eleven days
Lea Carpenter
Aantal pagina's: 320
ISBN 9789023485803
Uitgeverij Cargo (Verschijnt 7 november 2013)

Met dank aan uitgeverij Cargo voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten