dinsdag 8 oktober 2013

RECENSIE | Wat Odette niet vertelde (maar James allang wist) - Edward Kelsey Moore

Plainview, Indiana – een klein slaperig stadje in het zuiden van de VS. In de jaren zestig ontmoeten de hartsvriendinnen Odette, Clarice en Barbara Jean elkaar zo vaak ze kunnen in Earl’s All-You-Can-Eat, waar een onverbrekelijke vriendschap ontstaat.De drie zijn zo vaak samen dat ze al snel de bijnaam ‘de Supremes’ krijgen. Veertig jaar later is die vriendschap nog net zo belangrijk voor de drie vrouwen, en ontmoeten ze elkaar nog steeds elke week op dezelfde dag en dezelfde tijd bij Earl’s. Het leven is voor geen van hen makkelijk geweest, maar Odette wist haar vriendinnen door dik en dun te steunen. Nu staat zij zelf voor het grootste gevecht van haar leven, en is het tijd voor Clarice en Barbara Jean om hun eigen geesten uit het verleden onder ogen te komen.

"Terug naar de sfeer van Een keukenmeidenroman" kopt de omslag van dit boek. Ik heb Een keukenmeidenroman (nog) niet gelezen, maar de film heb ik wel gezien en die vond ik echt heel indrukwekkend. Ik was dus heel erg benieuwd naar Wat Odette niet vertelde (maar James allang wist). Een boek met zo'n titel roept direct zoveel vragen op dat je het wel moet gaan lezen. Achteraf bekeken vind ik de originele Engelse titel (The Supremes at Earl's All-You-Can-Eat) beter bij het boek passen. Gelukkig hebben ze de originele cover wel aangepast voor de Nederlandse uitgave, want jongens dat boek zou ik nooit lezen! Ter vergelijking:

 

Qua sfeer zit boek in ieder geval wel goed. Het stadje Plainview voelt onmiddellijk heel vertrouwd, ook al ben ik er nog nooit geweest. Ik werd vanaf het begin meegesleept in de avonturen van The Supremes, drie vrouwen met elk hun eigen karakter en problemen. Ik had vaak niet door dat de vrouwen allemaal al tegen de 60 moeten zijn. Ik bleef ze me het hele boek inbeelden als die tienervriendinnen van in de jaren '60. Heden en verleden lopen verder mooi in mekaar over, al leek ook het heden me soms nog ouderwets voorgesteld. Ook had ik moeite om de personages uit het verleden te linken aan die van het heden. Vooral de mannelijke personages kon ik moeilijk uit elkaar houden. 

Ondanks de zware onderwerpen die aan bod komen (ziekte, mishandeling, drankmisbruik, racisme, ...) is dit een boek vol vriendschap, humor en een vleugje magie. Het boek leest vlot weg en de levens van Odette, Barbara Jean en Clarice raken je diep vanbinnen.


"Wat wij een wonder noemen, is gewoon wat altijd al was voorbestemd." - Odette


Score:
««««

Wat Odette niet vertelde (maar James allang wist)
Oorspronkelijke titel: The Supremes at Earl's All-You-Can-Eat
Edward Kelsey Moore
Aantal pagina's: 350
ISBN 9789032513481
Uitgeverij De Kern (oktober 2013)

Met dank aan Uitgeverij De Kern voor het recensie-exemplaar.

3 opmerkingen:

  1. Dit boek staat op mijn lijst, ik ben er erg benieuwd naar. Leuk om te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind het altijd jammer als ik me niet goed de personages kan inbeelden. Ik heb ook wel eens dat ik ze dan ouder of jonger schat dan ze zouden moeten zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie en herkenbare recensie. Ik kon me ook moeilijk inbeelden dat de vrouwen al van die leeftijd waren.

    BeantwoordenVerwijderen