donderdag 31 oktober 2013

Nieuwe lading boeken!

Het Rosie projectDe viool van mijn moederElf dagen
De stand van de sterrenIn de voetsporen van de meesterRoundhay, tuinscene

Oktober is traditioneel de maand waarin er enorm veel nieuwe boeken uitkomen. Ik heb echt het idee dat ik niet bijna niet meer kan volgen. Voor ik zondag op de Boekenbeurs nog wat boeken toevoeg aan mijn leesstapel, eerst nog even wat nieuwe aanwinsten op een rijtje!


Het Rosie Project - Graeme Simsion
De autistische Don Tillman doceert genetica aan de universiteit. Hij is superintelligent, kan geweldig koken en is op zoek naar een vrouw. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nooit verder gekomen dan een eerste date. Met behulp van een zestien pagina's tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden. Dan komt Rosie Jarman in zijn leven: verre van perfect, maar wel intelligent en mooi. En ze is ook op zoek naar haar biologische vader - een zoektocht waarbij Don haar misschien zou kunnen helpen.

De viool van mijn moeder - Yvonne van den Berg
In de wereld van de jonge Else is een loodzwaar geheim: haar moeder komt uit een NSB-gezin. Terwijl ze opgroeit, wordt de onuitgesproken spanning tussen haar en haar moeder steeds groter. Else zoekt haar toevlucht in klassieke muziek en haar dwarsfluit. Dan vindt ze een oude, verwaarloosde viool op zolder - die moet van haar moeder zijn, maar waarom speelt zij niet meer?
Vele jaren later heeft Else pas de moed om het verleden van haar familie te onderzoeken. En pas wanneer haar moeder overleden is, vindt ze begrip en rust.

Elf dagen - Lea Carpenter
Na de aanslagen van 11 september besluit Jason om niet te gaan studeren, maar zijn land te dienen. Hij schrijft zich in bij de zwaarste militaire opleiding: die van de us Navy seals. Jason blijkt een getalenteerd soldaat en een sterke, sympathieke leider te zijn. Hij houdt zijn moeder Sara door middel van brieven op de hoogte. In deze briefwisseling wordt ook een beeld geschetst van Jasons vader, die in het leven van zijn zoon grotendeels afwezig is geweest. En dan gebeurt waar zijn moeder al die tijd zo bang voor is geweest: Jason wordt na een aanslag vermist.


De stand van de sterren - Amy Brill
De vierentwintigjarige Hannah Price woont al haar hele leven in de hechte Quakergemeenschap op Nantucket, aan de kust van New England. Er wordt geleefd volgens strenge regels: eenvoud en matigheid staan voorop en van vrouwen wordt verwacht dat ze trouwen en kinderen krijgen. Maar Hannah heeft ambitieuzere plannen: ze heeft een passie voor sterrenkunde en is vastbesloten een nieuwe komeet te ontdekken om zo de belangrijkste internationale prijs voor astronomie te winnen. In het atelier van haar vader, een befaamd horlogemaker, ontmoet ze Isaac, een jonge, donkere walvisvaarder, die net als zij meer uit het leven wil halen dan hem wordt toebedacht. Maar wanneer hun gedeelde interesse in de sterren uitgroeit tot een verboden liefde, komt Hannahs aanzien binnen de gemeenschap in het geding. Haar overtuigingen over werk en liefde worden zwaar op de proef gesteld, wat de koers van haar leven voorgoed verandert.

In de voetsporen van de meester
Deze bundel is het resultaat van de jaarlijkse verhalenwedstrijd van uitgeverij LetterRijn. Het uitgangspunt is een vast en simpel "recept": schrijf een op het opgegeven thema gebaseerd verhaal en doe dat in een vooraf aangegeven aantal woorden. In de voetsporen van de meester bevat 30 verhalen van evenzoveel auteurs. De teksten zijn geschreven vanuit de traditie van de "meester" uit de titel, wiens naam vanwege het merkrecht niet mag worden genoemd. Het grote voorbeeld schreef verhalen met vaak een sinistere inslag en een verrassende wending aan het slot. Het zijn de schoolvoorbeelden van hoe korte verhalen moeten zijn: spannend en naar een verrassende ontknoping toe geschreven. De lezer wordt ingesponnen in een web van amusante vondsten en altijd tot de verbeelding sprekende personages. De meest fantastische situaties worden volstrekt geloofwaardig, totdat ze - via een soms macabere maar altijd originele clou - de lezer verbazen, verrassen of soms zelfs verbijsterd achterlaten.

Roundhay, tuinscène - Marente de Moor
Het boek is gebaseerd op het levensverhaal van Louis Le Prince (1842-?), de uitvinder die zijn filmpje `Roundhay Garden Scène maakte lang voordat Edison en Lumière met hun bewegende beelden kwamen. In zijn bagage pakken papier met grote ideeën, klaar om gepatenteerd te worden. Maar onderweg in de trein sloeg de twijfel toe. Behoorden zijn gedachten hem wel toe? En kon hij voor de gevolgen van zijn uitvinding instaan? Als zijn zoon jaren later naar hem op zoek gaat, ontdekt hij wie baat had bij de vermissing.


Welke nieuwe boeken heb jij laatst nog toegevoegd aan je collectie?

7 opmerkingen:

 1. 'Het Rosie-project' werd aangeraden door het DWDD-boekenpanel, heb je dat gezien?
  Van jouw lijstje zou ik ook het boek van Marente de Moor willen lezen.
  Er lagen hier de laatste weken ook weer heel wat boeken op de deurmat, waaronder 'De weg naar zee' van Elke Geurts.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het Rosie Project lijkt me echt super leuk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi! Dat wordt veel lezen. Ik ben erg benieuwd naar Het Rosie Project :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie nieuwe aanwinsten weer.
  Vooral Het Rosie Project ben ik erg benieuwd naar.
  Veel leesplezier.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh wat een fijne lading (nieuwe) boeken. Heel erg veel leesplezier!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie aanwinsten! De viool van mijn moeder had ik al aan mijn lijstje nog te lezen toegevoegd. Verder heb ik mijn oog laten vallen op Het Rosie project en De stand van de sterren. Ik kijk uit naar jouw recensies :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie lijst! Veel verschillende soorten boeken ook!

  BeantwoordenVerwijderen