dinsdag 10 september 2013

RECENSIE | De Schakel - Franck Thilliez

Wanneer biologiestudente Eva Louts dood wordt aangetroffen in het Centrum voor Primatologie, lijkt ze slachtoffer van een bizar misdrijf, want ze is ogenschijnlijk aangevallen door een aap die haar schedel heeft ingeslagen. De jonge vrouw deed onderzoek naar linkshandigheid, maar de gegevens blijken van haar computer te zijn verdwenen. Al snel ontdekt rechercheur Franck Sharko dat Eva vlak voor haar dood naar Brazilië is geweest. Ook heeft ze elf gewelddadige criminelen bezocht in de gevangenis, allen linkshandig. Wat was ze op het spoor? De sleutel bevindt zich in drie letters: DNA.

Al maanden raadpleegde ik regelmatig vol hoop de online catalogus van de twee bibliotheken waar ik lid van ben op zoek naar dit boek. Het was altijd uitgeleend en eindeloos gereserveerd. Tot ik het vorige week bijna letterlijk tegen het lijf liep! Na mijn vorige ervaringen met de boeken van Franck Thilliez stonden mijn verwachtingen hooggespannen. Zijn boeken vinden altijd een manier om onder mijn huid en in mijn hoofd te kruipen. Maar deed De Schakel dit ook?

De Schakel begint een jaar na de dramatische gebeurtenissen die het slot van Het Weeshuis vormden - toch zijn de delen perfect apart te lezen. Lucie Henebelle en Franck Sharko zijn ieder hun eigen weg gegaan en proberen allebei in het reine te komen met hun verleden. Lucie heeft haar politieverleden achter zich gelaten en werkt nu bij een callcenter, Sharko heeft zelf zijn demotie aangevraagd en jaagt nu weer op het schuim van de samenleving. Lucie en Sharko zijn geen van beide bijster aangename of sympathieke personages. Maar ze zijn menselijk en dat maakt het zo gemakkelijk om je als lezer in te leven in hun beweegredenen.

Tijdens het lezen krijg je hier en daar informatie aangereikt die in het begin heel moeilijk te plaatsen is. Alsof je twee verschillende verhalen tegelijk leest. Maar dan komt het glorieuze eureka-moment dat alle puzzelstukjes langzaam maar zeker in elkaar beginnen te vallen, maar dan niet op de plaats waar je denkt dat ze horen. Dat maakt een thriller voor mij een écht goede thriller.

In mijn recensies van Het Weeshuis en Schaduw van de beul vermeldde ik al dat het verhaal in mijn hoofd ging zitten. Ik kreeg het niet meer van me afgeschud en nam het overal met me mee naartoe, ik kreeg er gewoon kippenvel van. Dat gevoel had ik niet met De Schakel. Er wordt nog steeds een gruwelijk, met momenten sadistisch spelletje in gespeeld, maar die onheilspellende dreiging ging er - voor mij althans - niet van uit. De plot daarentegen is even ingenieus en doordacht als die van alle andere Thilliez-boeken. Stuk voor stuk aanraders!

Score:
««««

De Schakel
Oorspronkelijke titel: Gataca
Franck Thilliez
Aantal pagina's: 432
ISBN 9789021805139
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff (april 2013)

3 opmerkingen: