donderdag 28 februari 2013

RECENSIE | Liefde in oorlogstijd - Steffie van den Oord

Ruim twintig mannen en vrouwen ontmoeten - of verliezen - hun grote liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hun geschiedenissen laten zien hoe mensen in moeilijke omstandigheden weten te overleven. En hoe gevoelens alles kunnen doorbreken - want wat zijn 'goed' en 'fout' in de liefde? 'Niets!' vond Annie, maar ze belandde wel in een opvoedingsgesticht. Vaak vertellen de geïnterviewden hun verhaal voor het eerst: het was te pijnlijk, maar het verstrijken van de tijd zorgde ervoor dat ze het ná hun tachtigste toch nog konden.
Ik hou van oorlogsverhalen en al helemaal als het ontroerende liefdesverhalen zijn! Alle mensen die in dit boek aan het woord komen vinden of verliezen een geliefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens het lezen moest ik vaak denken aan die tachtigers die je iedere dag tegenkomt op straat of bij de bakker. Ze zien er uit als doorsnee bejaarde dames en heren, maar wie weet hebben ook zij wel een hartstochtelijk liefdesverhaal te vertellen!

Sommige verhalen kennen een happy end, anderen worden al in de kiem gesmoord voor ze goed en wel begonnen zijn, maar stuk voor stuk hebben deze verhalen mij geraakt tijdens het lezen. Sommige relaties werden oogluikend toegestaan, andere werden ronduit afgekeurd. Relaties met de bezetter of met de bevrijder, met een onderduiker, homoseksuele en lesbische relaties, ... De meest uiteenlopende liefdes komen aan bod en dat is nu net zo heerlijk aan dit boek, het gevoel dat liefde (bijna) alles overwint!

Een aanrader voor iedereen die behoefte heeft aan wat pure romantiek!


Score:
««««

Liefde in oorlogstijd
Steffie van den Oord
ISBN 9789025418496
Aantal pagina's: 348
Uitgeverij: Contact (2006)

2 opmerkingen: