zaterdag 12 januari 2013

RECENSIE | Mam, kun je me geld lenen? - Elizabeth Burton-Phillips

Elizabeth Burton-Phillips, een Engelse lerares en huismoeder, wilde altijd het beste voor haar kinderen. Ze kon zich niet voorstellen dat haar vrolijke tweelingzoons Simon en Nick drugs zouden gaan gebruiken. Ze is dan ook geschokt als beide jongens op dertienjarige leeftijd worden geschorst van school omdat ze hasj roken. En dat is nog maar het begin. De tweeling raakt verslaafd aan heroïne. Ze liegen, stelen, dealen, en doen alles om hun volgende 'hit' te kunnen betalen. Dan, midden in de nacht, gebeurt waar Elizabeth altijd bang voor is geweest: de politie komt aan de deur met de mededeling dat Nick dood is. Hij heeft zelfmoord gepleegd uit wanhoop om zijn verslaving.

Het verhaal speelt zich af in Groot-Brittannië en ik was echt geschokt dat zo'n dingen zich zo dichtbij kunnen afspelen. Hoeveel sociale en medische vangnetten er ook bestaan in een samenleving, Nick en Simon zijn door alle mazen van al deze netten geglipt.


Tijdens het lezen voelde ik zowel mee met Nick en Simon als met Elizabeth. De jongens beseffen dat het de verkeerde kant opgaat met hen beiden, maar hoe ze ook hun best doen en gesteund worden, de drugs zijn sterker dan zij.

Ook Elizabeth heeft alles geprobeerd om hen te redden, maar ook zij heeft gefaald. Ze heeft zichzelf in de schulden gewerkt om drugsschulden af te betalen en ging zelfs een tweede hypotheek op haar woning aan. Iedere keer weer trapt ze in de excuses van Nick en Simon, ze gelooft hen keer op keer.

Elizabeth's relaas wordt aangevuld met getuigenissen van vrienden en familieleden en ook van Simon, die inmiddels clean is. Zijn verhaal is misschien nog wel het interessants om te lezen, je krijgt echt een kijkje in het hoofd van een drugsverslaafde.

Mam, kun je me geld lenen?  is het aangrijpend en schokkende verhaal van een moeder die met lede ogen moet toekijken hoe haar twee zonen ten onder gaan aan hun drugsverslaving.

Score:
««««

Mam, kun je me geld lenen?
Originele titel: Mum, Can You Lend Me Twenty Quid?
Elizabeth Burton-Phillips
Aantal pagina's: 255
ISBN 9789044322675
Uitgeverij: The House of Books (2009)

3 opmerkingen:

 1. Wauw, dat klinkt als een erg heftig boek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is het inderdaad! Ik heb echt met grote ogen van verbazing zitten lezen.

   Verwijderen
 2. Waargebeurd! Schokkend en dan al op dertienjarige leeftijd, echt vreselijk. Hopelijk heeft dit boek mensen geholpen te beseffen wat drugs met je en omgeving kan doen.

  BeantwoordenVerwijderen