vrijdag 25 januari 2013

RECENSIE | Haar stille stem - Arthur & Carly Fleischmann

In Haar stille stem vertelt de vader van Carly over de blijdschap bij de geboorte van zijn tweelingdochters, over de zorgen als Carly niet leert kruipen zoals haar zusje, niet reageert op haar ouders en in haar eigen wereld verdwaald lijkt te zijn. Na een eindeloze weg langs specialisten wordt de diagnose gesteld: Carly is zwaar autistisch. Na 10 jaar zonder enige verbale communicatie, typt Carly plotseling op een laptop de woorden HELP TANDEN PIJN. Het is het beslissende moment waarin ze eindelijk haar innerlijke stem weet te bevrijden. Door heel hard werken kan Carly van woorden zinnen maken met een betekenis en een boodschap.

Het is bewonderenswaardig hoe Arthur en zijn vrouw hun gezin op de rails weten te houden en ook aandacht blijven schenken aan hun twee andere kinderen én aan elkaar. Ik vond het heel interessant om te lezen hoe hun zoektocht naar een diagnose verliep en hoe ze er in slagen Carly dingen bij te leren.

Voor mij had het boek echter geen 432 pagina's moeten hebben. Het verhaal op zich is aangrijpend genoeg, zonder dat er hele uittreksels uit Carly's medisch dossier moeten in opgenomen worden. Voor een leek is de terminologie die gebruikt wordt soms ook moeilijker te begrijpen, denk ik. 

Voor ouders van autistische kinderen en mensen die vaak met autistische kinderen in aanraking komen en die bekend zijn met de terminologie, is dit boek zeker een aanrader!


Score:
«««½

Haar stille stem
Originele titel: Carly's voice: Breaking through autism
Arthur & Carly Fleischmann
ISBN 9789044336665
Aantal pagina's: 432

5 opmerkingen:

 1. Wauw, dat klinkt helemaal als mijn soort boek. Lijkt me een erg mooi verhaal. Jammer alleen dat het misschien iets te lang is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit klinkt als een erg goed boek. Ik hou van dit soort verhalen. Wel zonde dat ze het te lang hebben gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lijkt me een interessant boek, ik werk nu ook met autistische kinderen en ben benieuwd of er veel overeenkomsten zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Interessant, ik houd wel van dat soort boeken! Doet me een beetje denken aan dat verhaal over Dani Lierow. Is ook van The House Of Books. Heb je die ook gelezen? Ik denk dat ik dit boek ook ga bestellen. =)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, dat boek kende ik nog niet. Heb er even wat over opgezocht en het lijkt me inderdaad ook een heel mooi verhaal. Ik ben benieuwd wat jij vindt van Haar stille stem!

   Verwijderen