dinsdag 22 januari 2013

Boekentips voor winterfans


Het land gaat al meer dan een week schuil onder een laag sneeuw en de Nederlanders onder ons beginnen vast al te dromen over een Elfstedentocht. Voor boekenwurmen die liever warm binnen genieten van de sneeuw heb ik een aantal boekentips op een rijtje gezet waardoor je je toch een beetje in een sneeuwlandschap waant.


Het chaletHet chalet - Suzanne Vermeer
Hartsvriendinnen Annelies en Sara kennen elkaar al sinds de basisschool. Annelies en haar man Wim willen graag kinderen, maar het lukt Annelies niet om zwanger te worden. Hoe meer mislukte pogingen, hoe verbetener Annelies wordt. Wanneer Wim in een dronken bui vreemdgaat is dat voor Annelies een teken dat ze hun leven drastisch om moeten gooien: zij en Wim vertrekken naar IJsland om daar een Bed & Breakfast te beginnen. Een tijd na hun vertrek nodigen ze Sara en haar nieuwe vriend uit om de vakantie op IJsland door te brengen. Sara verheugt zich er enorm op om eindelijk weer eens goed met haar vriendin bij te praten. Ondanks het hartelijke weerzien merkt ze dat er toch nog spanningen zijn in het huwelijk van Annelies. Er gebeuren vreemde dingen. Wanneer Wim hen de stuipen op het lijf jaagt met een eng verhaal, probeert Sara zich daar niets van aan te trekken. En dan verdwijnt het kamermeisje…


SneeuwvalSneeuwval - Tess Gerritsen
Nadat patholoog-anatoom Maura Isles een medisch congres in Wyoming heeft bezocht, gaat ze samen met vrienden skiën. Maar hun auto komt in de bergen vast te zitten in de sneeuw. Als de nacht valt, zoekt de groep tijdens een sneeuwstorm haar toevlucht in het afgelegen dorp Kingdom Come. Daar lijkt iets ergs te zijn gebeurd: in twaalf griezelig identieke huizen staat het eten onaangeroerd op tafel en staan de auto's nog in de garages. De bewoners van Kingdom Come lijken echter in rook opgegaan. Maar voetstappen in de sneeuw verraden dat iemand Maura en haar vrienden bespioneert. Een week later krijgt rechercheur Jane Rizzoli in Boston het nieuws dat er in een ravijn in de buurt van Kingdom Come een verkoold lichaam is gevonden...


Winter chaletWinter Chalet - Linda Van Rijn
Tijdens een gezellige skivakantie in het Oostenrijkse Kirchberg kunnen de vriendinnen Isa, Chantal, Karen en Annemieke eindelijk weer eens tijd met z'n vieren doorbrengen. Karen, Chantal en Isa arriveren op de zaterdag, Annemieke sluit later aan, ze moet nog werken. 
De vakantie van de drie begint heel genoeglijk. De vriendinnen hebben de kans echt bij te praten, wat er in het drukke dagelijks leven vaak bij in schiet, en het is prachtig weer om te skiën  wat ze dan ook met veel plezier doen. Maar de gezellige skivakantie krijgt een noodlottige wending op de dag dat Annemieke arriveert. Bij aankomst treft ze een van haar vriendinnen dood aan. Rechercheur Günter Wolfsberg van de politie in Kirchberg start een onderzoek. Hij verhoort alle vriendinnen en hun partners en ontdekt dat onder het oppervlak van gelukkige relaties en intense vriendschap de nodige spanningen schuilgaan. Het heeft er alle schijn van dat sommige mensen wel erg graag de schuld willen afschuiven...


Wat is jouw favoriete winterboek?

5 opmerkingen:

  1. Ik heb ze allemaal nog niet gelezen. Ik heb eigenlijk geen favoriet winterboek... Bij een winterboek denk ik ook snel aan wat moeilijkere en diepgaandere boeken. In de zomer lees ik namelijk liever chicklits en leuke boeken voor op het strand.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vorig jaar kreeg ik het 'Winterboek' van Gerbrand Bakker. Gerbrand Bakker schrijft mooie verhalen over sneeuw, ijs en schaatsen. Samen met winterverhalen van andere auteurs (o.a. Maarten ’t Hart), gedichten van hemzelf en bijvoorbeeld Ted van Lieshout, een heus winter-ABC, een etymologiequiz, sneeuwkristalpuzzels, recepten van zijn moeder (denk aan tulband of snert) en aantekeningen uit het werkboekje van zijn vader (hoe maak ik een broedhokje of houten kerstboompje?) is dit een heerlijk boek om lange, koude avonden mee door te komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb ze geen van allen gelezen, maar ik ben dan ook het type dat winterse boeken leest in de zomer om lekker af te koelen en gijpt naar de zonnige zomerboeken in de winter :)

    BeantwoordenVerwijderen