zondag 21 oktober 2012

RECENSIE | Dokter Lievens - André Gysel

In zijn dagboeken beschrijft dokter Lievens de verschrikkingen in het heetst van de strijd: de verwondingen van de gesneuvelden, de bom die naast een loopgraaf viel en tientallen soldaten begroef, de soldaat die kwam aanlopen met zijn ingewanden in zijn handen of de gasaanval die hem bijna blind maakte. Hij brengt ook verslag uit van het leven achter de frontlijn, bv. over de aalmoezenier die de alcohol opdronk die als ontsmettingsmiddel moest dienen. In 1915 kocht dokter Lievens een fototoestel, waarmee hij heel wat unieke beelden vastlegde. Bovenal vertelt het dagboek een diepmenselijk verhaal over het leven zelf. Hij verlangt naar de vrede, naar zijn vrouw en kinderen, en hij drukt zijn spijt uit dat de mooiste jaren met zijn gezin onherroepelijk voorbijgaan.

Dokter Maurice Lievens bracht de Eerste Wereldoorlog door in de loopgraven, tussen de andere soldaten. Een dagboek van iemand die het zelf heeft meegemaakt dus, niet dat van één of andere officier die ver achter de frontlinie zat. Dat soort verhalen lees ik zelf het liefste en vind ik meestal ook het meest schrijnend. 

De Eerste Wereldoorlog heeft op medisch vlak een grote evolutie in gang gezet. Wondverzorging, plastische chirurgie, ... Het medische aspect van WOI boeit me dan ook mateloos - al is dit waarschijnlijk ook deels beroepsmisvorming.

Dit boek geeft aan de hand van dagboekfragmenten en vooral veel mooie foto's een goed beeld van het dagelijks leven aan het front, net als de andere boeken in deze reeks van Lannoo.

Het boek kwam tot stand vooral dankzij de nazaten van Maurice, die het oorspronkelijk voor de familie wilden bewaren. Gelukkig is het nu dus publiek gemaakt, anders zou er een waardevol document voor de rest van de wereld verborgen gebleven zijn. Een aanrader voor lezers die geboeid zijn door de Eerste Wereldoorlog!


«««½

Dokter Lievens - Dagboek van een arts in de loopgraven tijdens WO I
André Gysel
ISBN 9789020939361
Aantal pagina's: 160
Uitgeverij Lannoo (2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten