zondag 23 september 2012

RECENSIE | Bajaar - Marthe Heesen

In de onzekere jaren na de Tweede Wereldoorlog woont Julia met haar grootmoeder Momo en haar vijf jongere zusjes op het Brabantse platteland. Ze wachten op een bericht van hun vermiste vader en het lijkt wel of het leven stilstaat. Tot er een paard verschijnt.  'Dat ellendige beest', noemde Momo hem toen we hem vonden – toen hij óns vond moet ik zeggen, want hij kwam op een avond, heel laat, tegen de achterdeur schoppen. Ik weet nog hoe we schrokken. Het was in onze eerste winter hier, nu bijna vier jaar geleden; Martje en Pieke waren nog baby's en lagen samen in een aardappelkistje. We hadden bijna niks. Toch gaf Momo 'dat ellendige beest' zomaar een appel en een stuk brood en zelfs een stukje van het kostbare krentenbrood uit blik, dat we van de Engelse soldaten hadden gekregen. En ze gaf hem een stal en een naam: Bajaar.


Ik las voor het eerst over dit boek op Twitter en bij mijn laatste bibbezoek stond dit exemplaar opeens te pronken bij de nieuwe jeugdboeken!

Bajaar is dus inderdaad een jeugdboek, maar dat is er eigenlijk helemaal niet aan te merken. Het is heel mooi geschreven en ook heel geschikt voor volwassenen, al was het maar om de schrijfstijl. Voor de spanning moet je dit boek niet lezen, laat dat duidelijk zijn. Er gebeurt namelijk bitter weinig in dit boek. Het draait dan ook voornamelijk om wat er niet staat, om wat onuitgesproken blijft. En dat maakt het net zo mooi.

Centraal staat de familieband tussen Momo, de grootmoeder, en haar kleindochters. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Julia, het oudste meisje. Zij fungeert als moederfiguur voor haar zusjes, nadat hun moeder stierf in het kraambed. Het is duidelijk dat zij meer weet over het leven en over het verleden dan haar omgeving denkt. In Bajaar heeft Julia haar zielsverwant gevonden. Hij brengt zelfs een eerste verliefdheid op haar pad!

Bajaar is een aanrader voor lezers vanaf 12 jaar (maar ook geschikt voor 22-, 52- of 72-jarigen!) die een mooi geschreven boek met enige diepgang net zo appreciëren als een spannend boek. Het is niet het soort boek waar ik als 12-jarige naar gegrepen zou hebben, maar nu ik dubbel zo oud ben, vond ik het een meer dan aangename afwisseling.


«««½

Bajaar
Marthe Heesen
ISBN: 9789045112282
Aantal pagina's: 144
Uitgeverij: Querido (2011)

2 opmerkingen: