zondag 9 september 2012

RECENSIE | 23 augustus - Sabine De Vos

Het is zaterdag 13 augustus, een bloedhete zomerdag. Jess is 41 en stervende. Alle behandelingen werden stopgezet. Door de morfine zweven werkelijkheid en droom, heden en verleden door elkaar. Jess' kinderen, haar hartsvriendinnen, ouders en trouwe vriend Jim waken aan haar sterfbed, allemaal met hun eigen angsten, hoop en herinneringen en vooral met veel onbeantwoorde vragen.

Er wordt veel gepraat, maar nog meer gezwegen. De dood is heel aanwezig, hoe goed iedereen ook zijn best doet hem te negeren, alsof hij daardoor zal weggaan. Jeanne, de ervaren verpleegster, observeert en catalogeert de bezoekers.

Jess denkt terug aan vroeger, toen de wereld enkel uit lente, liefde en toekomst bestond en ze de vader van haar kinderen leerde kennen, een relatie die snel een duistere kant opging en die haar uiteindelijk met een groot geheim heeft opgezadeld. Ze heeft nog 10 dagen om te beslissen of dat ze dat mee neemt in haar graf.


Sabine De Vos heeft meer bekendheid verworven als tv-persoonlijkheid dan als schrijfster, maar toch heeft ze al een aantal boeken op haar palmares staan. 23 augustus is haar debuut voor volwassenen.

Dit boek is, in tegenstelling tot wat je op het eerste zicht zou denken, niet het zoveelste trieste boek over doodgaan. 23 augustus is op een onverwachte manier even spannend als ontroerend. Sommige passages maken je aan het huilen, andere doen je naar het puntje van je stoel verschuiven.

Ik heb dit boek in één ruk uitgelezen en het heeft even geduurd voor ik er van bekomen was. Tegen het einde van het boek kon ik wel een beetje voorspellen hoe het ging aflopen, maar dat heeft de pret toch niet kunnen bederven. Een aanrader!


««««

23 augustus
Sabine De Vos
ISBN: 9789057203299
Aantal pagina's: 224
Uitgeverij: Linkeroever Uitgevers nv (2009)

2 opmerkingen:

 1. Het lijkt me een speciaal boek, maar ik ga het toch op mijn to read lijstje zetten!
  Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is niet wat je op het eerste zicht zou denken. Ben benieuwd wat jij ervan vindt!

   Verwijderen