donderdag 19 juli 2012

RECENSIE | Zoeken naar Lena - Maureen Myant

Tsjechië, 1942. De elfjarige Jan is getuige van een razzia in zijn dorp. Hij weet te ontkomen en zwerft verloren over het platteland. Dan ontdekt hij dat zijn kleine zusje Lena niet naar een concentratiekamp is gestuurd, maar dat ze bij een Duitse boerenfamilie is ondergebracht, zodat ze zal opgroeien tot een goed nazimeisje. Vanaf dat moment heeft Jan nog maar één doel: Lena terugvinden.
Dit ontroerende en vaak schokkende verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten die plaatsvonden in het Tjechische Lidice. In de Tweede Wereldoorlog werd het dorp volledig vernietigd door de nazi’s. Alle mannen boven de vijftien werden vermoord, de vrouwen werden naar concentratiekamp Ravensbruck gestuurd en de kinderen die er het meest Arisch uitzagen, gingen naar Duitsland voor adoptie.

Het boek katapulteert je helemaal terug in de tijd en je leeft echt mee met Jan, die als 11-jarige dapper op zoek gaat naar zijn zusje. Het verhaal wordt verteld vanuit zijn standpunt, en doet op sommige momenten wel wat kinderlijk aan.
Eens eraan begonnen, moet je deze historische roman uitlezen. Je vraagt je steeds af wat er nu weer gaat gebeuren en in welke situaties Jan nu weer verzeild zal geraken.

Het is niet echt een spannend boek, maar op een speciale manier toch meeslepend, omdat je zo meeleeft met het hoofdpersonage. Een aanrader!


Score:
««««

Zoeken naar Lena
Originele titel: The Search
Maureen Myant
Aantal pagina's: 300
Uitgeverij: Arena (2009)

1 opmerking: