woensdag 27 juni 2012

RECENSIE | Het Weeskind - John Lahutsky & Alan Philips


Rusland, 1990. Het jongetje Vanya wordt te vroeg geboren en heeft door zuurstofgebrek een kleine hersenbeschadiging, waardoor zijn motoriek hapert. Achttien maanden later wordt hij door zijn moeder aan zijn lot overgelaten en naar een deprimerend weeshuis gestuurd: weeshuis nummer 10. Daar begint de nachtmerrie waarin hij acht jaar zal blijven. Er is een gebrek aan alles: menselijke warmte, kleding, eten, speelgoed. Vastgebonden worden de kinderen met medicijnen rustig gehouden. Maar het lukt Vanya om de aandacht van een groep bezoekende buitenlandse journalisten te trekken, en ze zien in dat veel kinderen met wat liefde en begeleiding een normaal leven zouden kunnen leiden. Ze besluiten te helpen en na een enorme campagne lukt het om een nieuw thuis te vinden voor Vanya: de Amerikaanse Paula Lahutsky adopteert hem en biedt hem een veilig en gelukkig leven.

Dit waargebeurde verhaal over een Russisch weeskindje is erg aangrijpend. Je kunt gewoon niet begrijpen dat mensen kinderen zoiets kunnen aandoen, niet eens zo heel lang geleden, en er bovendien zo onverschillig tegenover staan. Kinderen die een fysieke handicap hebben, worden bestempeld als achterlijk en krijgen niet eens de kans om hun vaardigheden te ontwikkelen, terwijl ze met therapie en wat stimulans een bijna normaal leven zouden kunnen leiden. Schrijnende toestanden die schering en inslag waren in het Rusland van voor de val van het communisme. Gelukkig zijn er mensen zoals Paula Lahutsky die zulke kinderen een thuis willen geven.

Het boek is geschreven door Vanya zelf (nu John Lahutsky) en één van de mensen die hem vonden in Weeshuis nummer 10, Alan. Het verhaal wordt verteld vanuit de verschillende standpunten van de betrokkenen, aangevuld met herinneringen van John.

Erg vlot geschreven boek over een emotioneel onderwerp. Enige minpuntje voor mij is dat de bureaucratische lijdensweg die van naaldje tot draadje wordt uitgelegd, er soms voor zorgt dat het boek vaart verliest, een beetje langdradig wordt zelfs. Desalniettemin een erg mooi boek!

Score:
«««


Het Weeskind
Originele titel: The Boy from Baby House 10
John Lahutsky & Alan Philips
ISBN 9789022557402
Uitgeverij: De Boekerij (2011)

1 opmerking: