vrijdag 10 april 2015

BOEK IN BEELD | De grote stilte - John Boyne


In Boek in beeld zet ik om de twee weken een pas verschenen boek in de spotlight. Zo'n boek waarvan ik een instant ik-wil-het-nu-onmiddellijk-lezen-gevoel krijg en waarvan ik denk dat het dat effect ook op jullie zal hebben.

1972. De jonge Odran Yates gaat in het klooster, omdat zijn moeder hem ervan overtuigd heeft dat het priesterschap zijn roeping is. Hij begint vol ambitie en hoop aan zijn nieuwe ­leven, toegewijd aan zijn studie en open voor nieuwe vriendschappen. 
Veertig jaar later staat zijn vertrouwen in de Kerk onder grote druk door de vele onthullingen over misbruik. Vrienden van hem zijn voor het gerecht gesleept, collega’s zijn gevangen­gezet en vele jonge parochianen zijn getekend voor het leven. Odran vermijdt contact met de buitenwereld uit angst voor afkeurende blikken en beledigende opmerkingen. Maar als een familiedrama oude wonden weer openrijt, voelt hij zich gedwongen om de confrontatie aan te gaan en zijn eigen rol in de gebeurtenissen onder ogen te zien.

Hij is er eindelijk, de nieuwe roman van John Boyne! Ik heb nog niet zoveel boeken van deze Ierse auteur gelezen, maar toch is hij op korte tijd één van mijn favorieten geworden. En dus voeg ik De grote stilte netjes toe aan de lijst boeken die ik nog van hem wil lezen. Ik ben in ieder geval heel benieuwd hoe hij een zwaar thema als misbruik binnen de kerk zal verwerken in een roman.

Boekenkrant had een interview met Boyne over dit boek. Je kunt het hier lezen en tegelijk een meet & greet met hem winnen.


De grote stilte | John Boyne | 400 pagina's | ISBN 9789022570418 | Uitgeverij Boekerij


Geen opmerkingen:

Een reactie posten