vrijdag 21 november 2014

BOEK IN BEELD | De schaduw van de mol - Bob Van Laerhoven


In Boek in beeld zet ik iedere week een pas verschenen boek in de spotlight. Zo'n boek waarvan ik een instant ik-wil-het-nu-onmiddellijk-lezen-gevoel krijg en waarvan ik denk dat het dat effect ook op jullie zal hebben. 

Voor de derde week op rij is het Boek in beeld een boek over de oorlog, jullie weten nu ondertussen waarschijnlijk wel hoe gek ik daar op ben. Dit boek spreekt me vooral aan omdat het een roman is over de Eerste Wereldoorlog, terwijl de meeste oorlogsromans juist over de Tweede Wereldoorlog gaan. Daarbij komt nog dat geneeskunde en psychiatrie me bijna even erg intrigeren als de beide wereldoorlogen.

1916, Bois de Bolante in de onherbergzame Argonne. De loopgravenoorlog woedt heviger dan ooit. In een verlaten mijngang vinden Franse sappeurs een bewusteloze man. De Mol, zoals hij al snel bekend staat, is zijn geheugen kwijt. Bovendien is hij van mening dat hij dood is en dat een ander zijn plaats heeft ingenomen. Frontdokter en psychiater-in-opleiding Michel Denis vermoedt dat het vreemde gedrag van zijn patiënt een gevolg is van shellshock. Het mysterie wordt nog groter wanneer de Mol met behulp van écriture automatique een verhaal begint te schrijven dat zich afspeelt in Wenen en Parijs tussen 1895 en het begin van de Eerste Wereldoorlog, met afwisselend archetypische personages en historische figuren zoals Josef Breuer, een van de grondleggers van de psychoanalyse. Michel Denis, zelf getraumatiseerd na het verlies van een arm door een granaatscherf, en dokter Ferrand, directeur van een instelling voor geesteszieken, raken gefascineerd door de Mol en zetten alles op alles om het geheim van de patiënt te ontrafelen. 
Waar, hoe en waarom gaat werkelijkheid over in waan? De Eerste Wereldoorlog is een onthutsende achtergrond voor dit spannende tableau van verlies, onmacht, verdriet, woede en voorzichtig ontluikende liefde.

De schaduw van de mol zet ik op mijn leeslijstje omdat ik geloof dat dit wel eens een oorlogsroman zou kunnen zijn die helemaal anders is dan alle andere die ik las in het verleden. Of dit boek mijn verwachtingen heeft kunnen inlossen, lees je in de loop van december!
Benieuwd? Bekijk dan alvast de boektrailer.
De schaduw van de mol | Bob Van Laerhoven | 362 pag. | Uitg. Houtekiet | ISBN 9789089243102


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen